Informaatioteknologian käyttö nano- ja bioteknologian sekä kognitiotieteeseen perustuvien uusien teknologioiden käytön yhteydessä - Ridanpää, Marja (2024)
On huomattu, että nano-, bio- ja informaatioteknologian sekä kognitiotieteeseen perustuvien teknologioiden integrointi ja synergia mahdollistavat ihmiselämän parantamisen monin tavoin järjestelemällä uudelleen perinteisiä tieteenalarajoja. Tutkielman tarkoituksena oli antaa lukijalle lisää tietoa informaatioteknologiaan (IT) liittyvistä mahdollisuuksista vastaamalla kysymykseen siitä, kuinka informaatioteknologiaa hyödynnetään nano- (NT) ja bioteknologian (BT) sekä kognitiotieteeseen (C) sisältyvien uusien teknologioiden eli muiden merkittävien teknologioiden käytössä. Tutkielmassa määriteltiin tutkimuskysymyksen keskeiset käsitteet ja käsiteltiin erikseen tämän kysymyksen yksittäisiin osiin liittyviä hyötyjä ennen kuin vastattiin tutkimuskysymykseen. Tutkimuksessa tietoa haettiin Google Scholarista ja Jykdok-tietokannasta löytyneestä lähdekirjallisuudesta, joka käsittelee aiempia aiheeseen liittyviä tutkimuksia eli tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksessa käytettyyn kirjallisuuteen kuului kirjallisuuskatsauksia, tieteellisiä artikkeleita ja kirjoja, joita luettiin ja analysoitiin, minkä jälkeen niistä tehtiin synteesiä. Tutkimuksessa päädyttiin siihen tulokseen, että informaatioteknologia on tärkeä osa useita erilaisia teknologioiden yhdistelmiä, joista on erilaisia hyötyjä yksilöille ja yhteisöille. On olemassa innovaatioita, joilla on jotain tekemistä useamman teknologian kanssa, ja informaatioteknologian ja muiden teknologioiden liittymiseen toisiinsa sisältyy paljon mahdollisuuksia ja innovaatioita. Lähteiden perusteella tuloksia voitiin luokitella esimerkiksi suoraan tuotteisiin ja ihmisiin kohdistuviin hyötyihin. Teknologioiden avulla voidaan parantaa prosesseja, tuotteita ja ihmisiä sekä luoda uusia teknologioita ja järjestelmiä. Tuloksista tehtiin se johtopäätös, että informaatioteknologia yhdistettynä muihin teknologioihin voi tehdä jopa mahdottomista asioista mahdollisia. Tuloksista voitiin tehdä myös se johtopäätös, että tässä laajassa aiheessa on vielä tutkittavaa.