Tekoälyn hyödyntäminen osana rahoituspäätöstä - Matrosov, Anton (2023)
Tekoäly on lähivuosina saavuttanut suuren suosion yhteiskunnassamme. Sen käyttö työpaikalla ja arjessamme on suositumpaa, kun koskaan ennen. Tekoälyn yleistyminen on tuonut mukanaan muutoksia toimintamalleihimme, ja monet prosessit on mahdollista jättää osittain tai kokonaan tekoälyn vastuulle. Tekoälyn adoptoiminen rahoitusalalle on ollut hidasta ja varautunutta, vaikka tekoälyn implementointi toisi alalle uusia, tehokkaampia ja tarkempia toimintamalleja. Tekoäly kykenisi analysoida dataa ja tehdä päätökset täysin tietoon ja tietomalleihin perustuen, samalla eliminoiden ihmisvirkailijan puolueellisuuden ja mahdolliset epähuomiot. Tutkimuksessa huomataan tekoälyimplementoinnin kokeilujen tuovan positiivisia tuloksia etenkin tiedon tarkentumiseen ja datan analysointiin samalla nopeuttaen päätösprosessia sekä eliminoimalla ihmisvirkailijan puolueellisuuden. Tietoälyn implementointi riskienhallintaan on suuri prosessi, jota on tutkittu vuosien varrella monesta eri näkökulmasta käyttäen monia erilaisia kaavoja ja malleja, mutta tekoälyn implementoinnin laajuuden ansiosta on vielä monta ongelmaa ja haastetta, jotka tulisi ratkoa ennen teknologian hyödyntämistä arkikäytössä. Suurimmiksi haasteiksi tutkimuksissa nousivat mm. tekoälyn analysoinnin tarkkuus, tietoturva ja kyberriskien ehkäisy lisääntyneen laitteiston ja datan ansiosta sekä tekoälyn käyttöä koskevien lakien, ohjeistuksien ja yleisten toimintamallien puute. Tehokkaaseen riskienhallintapolitiikkaan tekoälyn avulla vaaditaan helposti muokattava algoritmi, joka osaa laskea ennustuksen tarkasti, tarvittavat turvallisuustoimenpiteet toiminnan takaamiseksi sekä lakeja ja ohjeistuksia, jotta tekoälyn käyttöä voitaisiin valvoa ja tarkastella.