Teknostressikokemukset puettavia teknologioita käyttävien juoksuharrastajien keskuudessa - Koistinen, Juuso (2024)
Teknologian rooli nyky-yhteiskunnassa on valtava ja teknologiaa hyödynnetään laajasti jokapäiväisessä elämässä niin työympäristössä kuin vapaa-ajalla. IoT:n eli asioiden internetin myötä monet ihmiset ovat ottaneet teknologian mukaan myös vapaa-ajan harrastuksiinsa esimerkiksi mittaamalla sykettään juoksulenkeillä tai unenlaatuaan öisin. Teknologian liiallisella käytöllä on myös todettu olevan haitallisia vaikutuksia ihmiselle ja yksi näistä haitoista on teknostressi. Teknostressi on teknologian käytöstä kumpuavaa stressiä, jossa stressorina voi olla esimerkiksi teknoinvaasio tai teknologian aiheuttama riippuvuus. Teknostressin haitallisia vaikutuksia ovat esimerkiksi alentunut tuottavuus, ahdistuneisuus sekä muut mielenterveysongelmat. Tässä tutkielmassa perehdyttiin teknostressiin, puettaviin teknologioihin sekä teknostressin vaikutuksiin puettavan teknologian sovelluksen ja sen käyttäjän välisessä suhteessa. Tutkielma pyrki selvittämään vastauksen ainakin kysymykseen siitä, millaisia teknostressiin viittaavia kokemuksia juoksuharrastajilla on ollut laitteidensa kanssa ja mikä näihin kokemuksiin on johtanut. Onko esimerkiksi teknostressiin viittaavaan kokemukseen päädytty laitteen monimutkaisen käyttöliittymän tai epäluotettavan toiminnan johdosta. Tutkimuksen teoriaosa suoritettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa käytiin läpi aiempaa teknostressitutkimusta sekä puettavien teknologioiden ja vaikuttavien teknologioiden määritelmää. Tutkielman menetelmäosuus suoritettiin laadullisin menetelmin hyödyntämällä netin juoksufoorumin valmista aineistoa sekä suorittamalla tämän pohjalta haastatteluja. Molemmat aineistot analysoitiin teema-analyysillä johon on otettu vaikutteita myös tulkinnallisesta phenomenologisesta analyysistä (Interpretative Phenomenological Analysis, IPA). Tutkimustuloksina esiteltiin erilaisia teemoja teknostressin syntymekanismeille puettavien teknologioiden ja juoksuharrastuksen kontekstissa sekä erilaisia puettavien teknologioiden käyttäjätyyppejä aineiston pohjalta.