Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla - Kähkönen, Jonne (2002)
Kähkönen, Jonne. Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF - 1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla. Jyväskylän yliopisto. Liikuntabiologian laitos. Pro gradu - tutkielma. Liikuntafysiologia. Ke~ät 2002. Temimaito on lehmän poikimisen jälkeen erittämää maitoa, josta valmistettua temimaitovalmistetta on käytetty myös urheilijoiden parissa lisäravinteena, koska se sisältää runsaasti kasvutekijöitä (lGF) ja vasta-aineita (Ig) verrattuna normaaliin maitoon. Runsaan kasvutekijä- ja vasta-ainepitoisuuden vuoksi temimaitovalmisteen on uskottu edistävän palautumista ja parantavan vastustuskykyä. Urheilijoiden käyttämästä temimaitovalmisteesta on poistettu ylimääräisiä ainesosia, mm. rasvaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako temimaitovalmiste (Dynamic ™ Colostrum) teho lajien urheilijoiden tai kestävyyslajien urheilijoiden insuliininkaltaisen kasvutekijä -1:n (IGF -1) ja immunoglobuliini G:n (IgG) pitoisuuksiin veressä tai immunoglobuliini A:n (IgA) pitoisuuksiin syljessä. Tutkimuksen koehenkilöinä oli yhteensä 30 aktiivista kilpaurheilijaa. Kohenkilöt jaettiin satunnaisesti koeryhmään, jossa oli 10 miestä (21,5±0,7 vuotta, 182,9±1,7cm, 74,7±2,5kg) ja yhdeksän naista (22,6±1,6 vuotta, 172,0±3,5cm, 62,6±3,7kg) sekä kontrolliryhmään, jossa oli kuusi miestä (21,5±1,9 vuotta, 182,9±4,2cm, 74,7±6,1kg) ja viisi naista (22,6±3,6 vuotta, 172,0±7,9cm, 62,6±8,3kg). Koeryhmä nautti kahden viikon tutkimusjakson aikana 20g Dynamic Colostrumia (DC) neljä kertaa vuorokaudessa ja kontrolliryhmä vastaavasti 20g saman valmistajan maltodekstriiniä neljä kertaa vuorokaudessa. Tutkimusjakson aikana kaikki koehenkilöt täyttivät sekä ruokapäiväkirjaa että harjoittelupäiväkirjaa, joista tiedot kerättiin erilliselle lomakkeelle analysointia varten. Koehenkilöt eivät saaneet käyttää muita lisäravinteita jakson aikana. Verinäytteet (5 ml) otettiin kyynärlaskimosta tutkimuspäivinä 0,5, 10 ja 14 aamulla 10 tunnin paaston jälkeen veren IGF - l:n ja IgG:n määrityksiä varten. Sylkinäytteet (8ml) IgA:n määrityksiä varten otettin samassa yhteydessä paastotilassa. Veren IGF - 1 analysoitiin kahdensuuntaisella immunoentsymaattisella analyysillä. Veren IgG sekä syljen IgA analysoitiin immunosaostumiseen perustuvalla KONE Specific Supra -analysaattorilla. Tilastolliset analyysit suoritettiin SPSS 7.5 - ohjelmalla ja tilastollisen merkitsevyyden rajaksi asetettiin p<0.05. Temimaitovalmistetta nauttineilla kestävyysurheilijoilla seerumin IGF - 1 -arvot kohosivat tutkimusjakson aikana tilastollisesti merkitsevästi (p=0.001). Samoin temimaitovalmistetta nauttineilla voimaurheilijoilla arvot kohosi vat tilastollisesti merkitsevästi (p=0.039). Koko ryhmän IGF - 1 -pitoisuus nousi kahden viikon aikana 16.6% (p=0.009), kun taas kontrolliryhmässä ei ollut muutoksia. Syljen IgA:n osalta koeryhmän arvoissa tapahtui tilastollisesti merkitsevä nousu 33,3% (p=0.002), kun taas kontrolliryhmässä ei ollut muutoksia. Veren IgG:n osalta ei tapahtunut tilastollisesti merkitseviä muutoksia koe- tai kontrolliryhmässä. Tämän tutkimuksen perusteella temimaitovalmiste lisää seerumin IGF - l:n ja syljen IgA:n pitoisuutta urheilijoilla, mikä antaa viitteitä temimaitovalmisteen mahdollisesta hyödystä urheilijoiden palautumista ja terveenä säilymistä ajatellen.