Kevyen ja kovan sivelyhieronnan vaikutus imunestevirtaukseen pohkeen lihaksessa ja iholla - Järvinen, Petri (2001)
Petri Järvinen: Kevyen ja kovan sivelyhieronnan vaikutus imunestevirtaukseen pohkeen lihaksessa ja iholla. Liikuntafysioloftan Pro Gradu-tutkielma, Liikuntabiologian laitos, Jyväskylän yliopisto. Hieronnan vaikutusmekanismeista ei olla vielä varmoja, mutta hieronnan uskotaan nopeuttavan palautumista fyysisestä rasituksesta (esim. Zelikowski ym. 1993). Tutkimuksissa (esim. Sjögaard & Saltin 1982) on havaittu, että fyysinen rasitus lisää nesteen määrää lihaksessa. Toisaalta eläimillä on havaittu imunestevirtauksen kiihtyvän ulkoisen käsittelypaineen kasvun myötä (McGeown ym. 1988). Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää sivelyvoimakkuuden vaikutusta lihaksen ja ihon imunestevirtaukseen terveissä kudoksissa imusuoniskintografian avulla. Yhdeksälle koehenkilölle ja kolmelle kontrollihenkilölle injisoitiin 99mTc_HSA:a suolaliuoksessa molempien pohkeiden ihoon ja kaksoiskantalihaksen mediaaliosaan. Koeryhmältä hierottin molempia pohkeita erikseen kevyesti ja kovaa 10 minuutin ajan. Voimakkuutta tarkkailtiin voimalevyn avulla. Hierontavoimakkuuden subjektiivinen tuntemus kysyttiin jokaisen hierontakäsittelyn lopussa. Hierontojen välissä oli aina lepojakso. Kontrolliryhmää ei käsitelty lainkaan. Molemmat ryhmät suorittivat vakioidun kevyen aktiivisen lihastyön protokolan alussa ja lopussa. Gammakameran avulla seurattiin radioaktiivisuuden poistumaa injektioalueilta. Jokaista raajaa käsiteltiin yksittäisenä havaintonaan (n = 18+6). Keskiarvoiset hierontavoimakkuudet kevyessä ja kovassa hieronnassa olivat 25±6 N ja 83±20 N (p<0.001). Myös koehenkilöiden subjektiiviset tuntemukset erosivat käsittelyjen osalta (p<0.00l). Merkittävimmät muutokset imunestevirtauksen suhteen havaittiin iholla, jossa sekä kevyen ja kovan hieronnan todettiin lisäävän imunestevirtausta lepoarvoihin tai rauhalliseen lihastyöhön verrattuna (p<0.001). Poistuma iholta oli kevyessä hieronnassa keskimäärin 0,44±0,14%/min ja kovassa 0,70±0,26 %/min. Lisäksi kovan hieronnan todettiin aiheuttavan suuremman muutoksen imunestevirtauksessa kuin kevyen (p<0.001). Lihaksen osalta hierontakäsittelyt eivät eronneet toisistaan tai lepoarvoista. Mittausten alussa suoritetun aktiivisen lihastyön aikainen poistuma lihaksesta (0,32±0,16 %/min) erosi kevyestä hieronnasta (p<0.05) sekä lepoarvoista ja lopussa suoritetusta aktiivisesta lihastyöstä (0,20±0,13 %/min) (p<0.01). Lihaksen ja ihon välillä havaittiin poistumissa eroja aktiivisessa lihastyössä ja molemmissa hieronnoissa (p<0.001). Tulosten perusteella on selvää, että hieronnalla voidaan vaikuttaa ihon imunestevirtaukseen. Lisäksi voimakkaammalla hieronnalla saadaan iholla aikaan suurempi vaikutus kuin kevyellä. Lihaksen osalta on vielä tarvetta lisätutkimuksiin, joissa lihasta tutkitaan yksinään. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että sivelyhieronnan vaikutus kohdistuu ainakin imunestevirtauksen osalta pääasiallisesti ihoon.