Sijaishuollon nuorten mielenterveys ja toimijuus - Sini Kontturi (2023)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan kodin ulkopuolelle sijoitettujen nuorten mielenterveyttä ja toimijuutta. Tutkielma on toteutettu integroivana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman viitekehys rakentuu mielenterveyden ja toimijuuden käsitteistä sekä Banduran minäpystyvyys- teoriasta. Tutkimuksessa tarkastellaan sijaishuollon nuorten mielenterveyttä ja siihen läheisesti kytkeytynyttä toimijuutta. Aineisto koostuu tieteellisistä vertaisarvioiduista artikkeleista ja väitöskirjoista, jotka käsittelevät sijaishuollon nuorten mielenterveyttä sekä toimijuutta tai sijaishuollon toimivuutta interventiona. Tämän työn tulosten mukaan kodin ulkopuolella asuvien nuorten mielenterveys sekä toimijuus ovat heikkoja. Sijaishuollon nuoret kärsivät psykiatrisista ongelmista verrattuna kotona asuviin samanikäisiin nuoriin huomattavasti enemmän. Kodin ulkopuolella asuvien nuorten toimijuus jäsentyy myös heikkona tutkimuksissa, ja heidän todennäköisyytensä vastaanottaa sosiaalietuuksia tulevaisuudessa on suuri, samoin kuin toisen asteen opinnot keskeytyvät noin joka toisella. Tutkimus tarkastelee kriittisesti sijaishuollon vaikuttavuutta. Suomalainen sijaishuoltojärjestelmä maksaa yhteiskunnalle 1.2 miljardia vuodessa. Suomessa ei ole kyetty arvioimaan sijaishuollon vaikuttavuutta. Lastensuojelulaitoksien käyttämistä työmenetelmistä ei myöskään ole tehty kattavaa tutkimusta, vaan saatu tutkimustieto on hyvin hajanaista. Yksiköiden toimintaa tulisi yhtenäistää.