Yhdysvaltojen kauppapolitiikan historia ja nykytila : paluu protektionismiin? - Alex Lassila (2023)
Yhdysvalloille historiallisesti tärkeä protektionismi on tekemässä paluuta pitkään kestäneen vapaakauppakonsensuksen jälkeen. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastelen Yhdysvaltojen harjoittaman kauppapolitiikan historiaa ja nykytilaa protektionismiin keskittyen. Argumentoin lähes vuosisadan kestäneen vapaakauppakonsensuksen loppumisesta ja uudenlaisen Trump-Biden-kauppapolitiikkakonsensuksen syntymisestä. Tutkielmassa tärkeässä osassa on Donald Trumpin ja Joe Bidenin omilla presidentinkausillaan ajaman kauppapolitiikan esitteleminen ja niiden vertaaminen toisiinsa. Lisäksi esittelen protektionismin taloudellisia sekä poliittisia ulottuvuuksia ja pohdin syitä protektionismin tekemälle paluulle.