Mitä eroa on ihmisellä ja tietokoneella? : laajennettu tulkinta Hubert L. Dreyfusin argumentista - Raasakka, Maija (2023)
Tutkielman tarkoituksena on tarkastella ihmisen ja tietokoneen yhtäläisyyttä ja eroa jäsentävää argumentaatiota, sekä erityisesti informaation roolia tässä argumentaatiossa. Tarkastelu perustuu Hubert. L. Dreyfusin esittämään kriittiseen jäsennykseen siitä, mitä viime kädessä ontologisia ja epistemologisia oletuksia on tehtävä, mikäli oletetaan ihmisen kaltaisen tekoälyn olevan mahdollinen. Pidän Dreyfusin näkemystä varteenotettavana ja otan sen lähtökohdakseni, mutta täydennän sitä keskittyen erityisesti informaation käsitteeseen. Tutkimuskysymykseni on, millä tavalla käsitys informaation luonteesta vaikuttaa käsitykseen ihmisen ja tietokoneen välisestä samankaltaisuudesta.