Moniäänisyys ja vallan rakenteet suurten nälkävuosien paikalliskirjeissä - Sundvall, Maiju (2023)
Vuosina 1867–1868 Suomen suuriruhtinaskuntaa koetteli suurina nälkävuosina tunnettu nälänhätä, joka syvensi yhteiskunnan eriarvoisuutta. Nälästä kärsi etenkin köyhä kansa, kun taas varakkaammilla ryhmillä oli paremmat edellytykset selvitä kriisistä. (Pitkänen 1991: 222.) Maisterintutkielmassani perehdyn nälkävuosien sanomalehtien paikalliskirjeiden eli ympäri Suomea lähetettyjen lukijakirjeiden moniäänisyyteen. Moniäänisyys tarkoittaa sitä, että tekstissä on vähintään kaksi näkemystä: kirjoittajan ja ajatuksen alkuperäisen esittäjän (Kalliokoski 2005: 36). Tutkin, kenelle paikalliskirjeissä esiintyvät äänet kuuluvat, mitä ne sanovat ja millaisia nälänhädän diskursseja niistä muodostuu.