Experts’ perceptions of the current best practices and the future of search engine optimization : a qualitative study - Tikka, Henri (2023)
Tämä Pro-gradu tutkielma käsittelee hakukoneoptimoinnin tämänhetkisiä parhaita käytänteitä sekä tulevaisuudennäkymiä ja sen tavoitteena on luoda ymmärrystä alan asiantuntijoiden näkemyksistä näiden osalta. Valtaosa aikaisemmista tutkimuksista on toteutettu muilla keinoin kuin haastatteluilla ja niissä keskitytään vain johonkin hakukoneoptimoinnin osa-alueeseen eikä oteta kantaa hakukoneoptimointiin kokonaisuutena. Tämän tutkielman kirjoittamishetkellä myös akateeminen kirjallisuus hakukoneoptimoinnin tulevaisuutta kohtaan oli lähes olematonta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivista puolistrukturoitua haastattelumenetelmää hyödyntäen. Tutkimuksen aineisto kerättiin vuoden 2023 syys-lokakuussa. Tutkimuksessa haastateltiin kuutta hakukoneoptimoinnin asiantuntijaa, joiden työkokemus hakukoneoptimoinnin parissa vaihteli 1,5-vuodesta yhdeksään vuoteen. Tutkimuksen aineisto analysoitiin aineistolähtöistä menetelmää hyödyntäen. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että vaikkakin jo aiemmin tunnistetut SEOn parhaat käytänteet pätevät yhä, erityisesti sisällöntuotannossa niiden hyödyntäminen ei enää ole riittävää. Nykyisin sisällöntuotannossa tulee vastata hakijoiden kysymyksiin ja ongelmiin nopeasti, ilman ylimääräistä tekstisisältöä, vastaten hakijoiden hakuintentioihin. Lisäksi tutkimus osoitti, että epäeettisten SEO-menetelmien hyödyntäminen on nykyisin hyödytöntä, sillä hakukoneiden algoritmit ovat kehittyneet tarpeeksi eteviksi, että ne havaitsevat nopeasti kyseisten menetelmien hyödyntämisen. SEOn tulevaisuuden nähdään olevan suuressa muutoksessa vastikään esiintyneiden tekoälypohjaisten ohjelmien kuten Chat GPTn sekä hakukoneita korvaavien uusien alustojen johdosta. Tulevaisuuden tutkimusehdotuksia on juuri näiden uusien alustojen kuten TikTokin tutkiminen hakukoneen korvikkeena tiedonhaussa sekä alustojen aiheuttaman käyttäjien hakukäyttäytymisen muutoksen tutkiminen.