Using memes in Finnish upper secondary school English classes : a material package for multiliteracy pedagogy - Tolonen, Anni (2023)
Lukion opetussuunnitelman perusteiden laaja-alaisen osaamisen osa-alueissa mainitaan monilukutaito (Lukion opetussuunnitelman perusteet, 2019). Monilukutaito on alun perin The New London Groupin (Cazden ym., 1996) kehittämä termi, joka tarkoittaa kykyä lukea, analysoida ja tuottaa laaja-alaisen tekstikäsityksen mukaisia tekstejä. Yksi nykyaikana yleinen tekstilaji, jonka tulkitsemisessa monilukutaitoa tarvitaan, ovat meemit. Meemit ovat pääasiassa internetissä leviäviä hauskoja kuvia ja videoita, joita internetin käyttäjät imitoivat sekä uudelleenmiksaavat. Huumori on usein yksi meemien pääpiirteistä, mutta lisäksi niillä voidaan vaikuttaa muun muassa ihmisten mielipiteisiin, politiikkaan sekä mainontaan. Meemeillä voidaan myös levittää propagandaa sekä valetietoa, minkä takia niitä tulisi osata kriittisesti tulkita ja analysoida.