Ohjelmistorobotiikan käytön arviointi liiketoimintaprosessin tehostamisessa : manuaalinen tietojenkäsittely - Kuusela, Hanna (2023)
Liiketoimintaprosessien tehostaminen ei ole uusi aihe, mutta automaation ja ohjelmistorobotiikan (Robotic Process Automation, RPA) rooli sen tukena on uudempi näkökulma. Liiketoimintaprosessiin sisältyessä manuaalista tietojenkäsittelyä, on automaation ja ohjelmistorobotiikan roolia tutkittu vielä vähemmän. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida case-yritykselle sen mahdollisuuksia ohjelmistorobotiikan hyödyntämiseen liiketoimintaprosessin tehostamisessa erityisesti manuaalisen tietojenkäsittelyn näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Laadullisen tapaustutkimuksen aineisto kerättiin case-yrityksen kohteenaolevaa liiketoimintaprosessia hoitavien neljän henkilön asiantuntijahaastatteluina, havainnoimalla liiketoimintaprosessia sekä käyttämällä tukena myös yrityksen sisäisiä materiaaleja kuten ohjeita ja liiketoimintaprosessin dataa. Tiedot analysoitiin tekoälyn avulla. Tutkimuksen lopputulemana saatiin vastaukset tutkimuskysymyksiin eli löydettiin näkökulmia ohjelmistorobotiikan käytöstä liiketoimintaprosessin tehostamisessa manuaalisen tietojenkäsittelyn näkökulmasta. Case-yrityksen prosessi soveltui hyvin ohjelmistorobotiikalla automatisoitavaksi yhtä strukturoimattoman tietokentän muutosvaatimusta lukuunottamatta, joka kuitenkin tutkimuksen aikana päätettiin strukturoida automatisoinnin käynnistämiseksi. Tutkimusta voidaan hyödyntää case-yrityksessä automatisoinnin tukena sekä jatkotutkimuksen pohjana prosessin tulevaisuudessa eteentulevien vaiheiden automatisoinnin arvioinnissa. Tieteellisestä näkökulmasta tutkimus antaa pohjaa uudelle tutkimukselle ohjelmistorobotiikan hyödyntämisestä manuaalisessa tietojenkäsittelyssä sekä esimerkiksi tietojenkäsittelyn haasteiden laajempien ratkaisujen tutkimukselle. Täysin yleistettävää tutkimuksesta ei kuitenkaan saada sen spesifin luonteen ja vähäisen otannan vuoksi.