Aikuisiän selän ryhtihäiriön yhteys kävelyn spatiotemporaalisiin askelmuuttujiin - Hyötylä, Tuomas (2023)
Kävely on oleellisesti ihmisen kokonaistoimintakykyyn vaikuttava tekijä ja se linkittää kansainvälisen toimintakyvyn luokituksen (ICF) osa-alueita toisiinsa. Kävely on mukautuvainen ja herkkä erilaisille muutoksille. Yksi muutoksia aiheuttava tekijä on aikuisiän selän ryhtihäiriö (engl. adult spinal deformity). Selän ryhtihäiriöt kuuluvat selkärangan asentoon ja toimintaan liittyviin ongelmiin, jotka ovat lisääntyneet länsimaissa valtavasti viime vuosikymmeninä. Selän ryhtihäiriö on kattotermi, joka kuvaa lanne- sekä rintarangan alueella sijaitsevia rangan asentoon vaikuttavia heterogeenisiä rakenteellisia muutoksia. Ryhtihäiriöt ovat aikaisemman tutkimuksen mukaan yhteydessä muun muassa heikentyneeseen elämänlaatuun. Terveydenhuollon kliinisten tutkimusten osana suositellaan käytettäväksi subjektiivisten menetelmien lisäksi toimintakykyä objektiivisesti mittaavia menetelmiä, kuten kävelyanalyysiä. Tämän pro-gradu -tutkielman tarkoitus oli selvittää aikuisiän selän ryhtihäiriön yhteyttä kävelyn askelmuuttujiin.