Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä

Leikas, Anne 2006. Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä. Liikuntafysiologian pro-gradu –tutkielma. Liikuntabiologian laitos. Jyväskylän yliopisto. 154 s. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suun kautta...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Leikas, Anne
Muut tekijät: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntabiologian laitos, Department of Biology of Physical Activity, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2006
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9246
_version_ 1826225785922387968
author Leikas, Anne
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Leikas, Anne Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Leikas, Anne Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Leikas, Anne
datasource_str_mv jyx
description Leikas, Anne 2006. Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä. Liikuntafysiologian pro-gradu –tutkielma. Liikuntabiologian laitos. Jyväskylän yliopisto. 154 s. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suun kautta nautitun glutamiinin ja arginiinin vaikutuksia plasman aminohappopitoisuuksiin. Tutkimus toteutettiin kaksoissokkotutkimuksella levon ja voimaharjoituksen yhteydessä. Yksittäisten aminohappojen imeytymisen arvioimista ruuansulatuskanavasta verenkiertoon kuormituksen yhteydessä ei ole juurikaan tehty, vaikka aminohappojen vaikutuksista elimistöön on lukuisia tutkimuksia. Tutkimuksen mittaukset toteutettiin kahdessa osassa. Toisessa osassa koehenkilöinä oli yhdeksän miestä (ikä 24±3 vuotta, paino 76±7 kg, pituus 1,78±0,06 m) ja toisessa myös yhdeksän miestä (ikä 26±3 vuotta, paino 78±10 kg ja pituus 1,80±0,07 m). Kaksoissokkokokeessa yön paaston jälkeen kaikki koehenkilöt nauttivat suun kautta levossa ja voimaharjoituksen yhteydessä eri mittauskerroilla tutkimuksen osassa II glutamiinia ja plaseboa ja tutkimuksen osassa I arginiinia ja plaseboa 50 mg/painokilo. Kaikilla mittauskerroilla koehenkilöiltä otettiin laskimoverinäytteet ennen aminohappojen nauttimista sekä ajanhetkillä 30, 60, 90 ja 120 minuuttia. Voimaharjoitus kesti tunnin ja liikkeitä oli kuusi, joista jokaista tehtiin kolme 10 toiston sarjaa noin 70%:lla maksimista sarjapalautusten ollessa kaksi minuuttia. Plasmasta analysoitiin aminohappopitoisuudet korkean erottelukyvyn nestekromatografialla (HPLC) ja laskimoverinäytteistä hemoglobiini (Hb), hematokriitti (Hkr), glukoosi- ja laktaattipitoisuus sekä leukosyyttien määrät, joista erotettiin lymfosyytit, neutrofiilit ja mixed-ryhmän solut. Hemoglobiinin ja hematokriitin avulla laskettiin plasmavolyymin muutokset, ja tulokset esitettiin plasmavolyymin muutoksilla korjattuina sekä korjaamattomina. Ruokapäiväkirjat analysoitiin Nutrica 3.1:llä, ja liikuntapäiväkirjoista laskettiin koehenkilöiden liikunta-aktiivisuus liikuntakertoina ja tunteina viiden päivän ajalta. Tilastomenetelminä käytettiin toistomittausten varianssianalyysiä, Studentin t-testiä, keskiarvoja ja -hajontoja. Otettaessa plasmavolyymin muutokset huomioon plasman glutamiini- ja arginiinipitoisuus nousivat merkitsevästi nautittaessa glutamiinia ja arginiinia levossa korkeimman pitoisuuden ollessa glutamiinia nautittaessa ajanhetkellä 30 minuuttia ja arginiinia nautittaessa ajanhetkellä 60 minuuttia. Levossa nautittaessa glutamiinia glutamiinipitoisuus ei enää eronnut pre-näytteen glutamiinipitoisuudesta ajanhetkellä 120 minuuttia toisin kuin nautittaessa arginiinia, jolloin arginiinipitoisuus oli vielä merkitsevästi korkeampi pre-näytteeseen verrattuna. Voimaharjoituksen yhteydessä glutamiinipitoisuus ei noussut merkitsevästi pre-näytteeseen verrattuna nautittaessa glutamiinia. Verrattaessa glutamiinin nauttimista voimaharjoituksen yhteydessä ja levossa glutamiinipitoisuus oli merkitsevästi matalampi (p<0,01) voimaharjoituksen yhteydessä ajanhetkellä 60 minuuttia. Voimaharjoituksen yhteydessä nautittaessa glutamiinia glutamiinipitoisuus nousi suurimmilleen ajanhetkellä 30 minuuttia, kun plaseboa nautittaessa glutamiinipitoisuus laski merkitsevästi (p<0,01) ajanhetkellä 30 minuuttia. Arginiinipitoisuus nousi merkitsevästi myös voimaharjoituksen aikana. Suurin arginiinipitoisuus mitattiin voimaharjoituksen yhteydessä ajanhetkellä 120 minuuttia. Arginiinipitoisuus oli merkitsevästi pienempi (p< 0.05) voimaharjoituksen yhteydessä ajanhetkillä 30 ja 60 minuuttia kuin levossa nautittaessa arginiinia. Kun plasmavolyymin muutoksia ei otettu huomioon, glutamiini- ja arginiinipitoisuudet levossa nousivat merkitsevästi glutamiinin ja arginiinin nauttimisen jälkeen samalla tavalla kuin plasmavolyymin muutokset huomioon otettaessa. Jätettäessä huomioimatta plasmavolyymin muutokset glutamiini- ja arginiinipitoisuus eivät merkitsevästi eronneet levon ja voimaharjoituksen välillä nautittaessa kyseistä aminohappoa. Tällöin voimaharjoituksen yhteydessä sekä glutamiini että arginiinipitoisuudet nousivat merkitsevästi pre-näytteeseen verrattuna nautittaessa glutamiinia ja arginiinia suun kautta. Kuitenkin glutamiinipitoisuus laski nopeammin pre-näytteen tasalla voimaharjoituksen yhteydessä kuin levossa. Glutamiinipitoisuus ei eronnut enää ajanhetkellä 90 minuuttia pre-näytteen pitoisuudesta voimaharjoituksen yhteydessä, vaikka levossa glutamiinipitoisuus oli vielä 90 minuutin kohdalla merkitsevästi (p<0,05) pre-näytettä suurempi. Suurimmat glutamiini- ja arginiinipitoisuudet levon ja voimaharjoituksen yhteydessä mitattiin samoina ajanhetkinä kuin otettaessa plasmavolyymin muutokset huomioon eli glutamiinipitoisuuden osalta levossa ja voimaharjoituksen yhteydessä ajanhetkellä 30 minuuttia ja arginiinipitoisuuden osalta levossa ajanhetkellä 60 minuuttia ja voimaharjoituksen yhteydessä ajanhetkellä 120 minuuttia. Voimaharjoitusten yhteydessä haaraketjuiset aminohapot laskivat merkitsevästi ja alaniinipitoisuus nousi merkitsevästi tutkimuksen molemmissa osissa otettiin plasmavolyymin muutokset huomioon tai ei. Muiden aminohappojen osalta pitoisuuden muutokset olivat pieniä ja plasmavolyymin muutoksien huomioiminen tai huomiotta jättäminen vaikutti tuloksiin. Plasmavolyymi laski 10 % (p<0,01) voimaharjoituksen aikana. Laktaattipitoisuus nousi voimaharjoitusten aikana 10 mmol:iin/l (p<0,001). Myös leukosyyttien määrä nousi voimaharjoituksen aikana (p<0,01). Ruokapäiväkirjojen viiden päivän pitämisen perusteella ravintoaineiden saanti oli samanlaista tutkimuksen molemmissa osissa. Ainoastaan proteiinien saanti painokiloa kohden erosi merkitsevästi (p<0,05) tutkimukseen kahteen eri osaan osallistuneiden koehenkilöiden välillä. Liikunta-aktiivisuus ei eronnut liikuntakertoina ja tunteina viiden päivän aikana mitattuna tutkimuksen eri osiin osallistuneiden koehenkilöiden välillä. Suun kautta nautittu glutamiini ja arginiini nostivat merkitsevästi plasman glutamiini- ja arginiinipitoisuutta levossa, ja plasman glutamiinipitoisuus näyttäisi nousevan glutamiinin suun kautta nauttimisen jälkeen nopeammin suurimpaan pitoisuuteensa kuin arginiini korkeimman pitoisuuden ollessa glutamiinilla ajanhetkellä 30 minuuttia ja arginiinilla ajanhetkellä 60 minuuttia. Voimaharjoitus hidastaa arginiinipitoisuuden nousua plasmassa verrattuna arginiinin nauttimiseen levossa. Voimaharjoituksen yhteydessä suurin arginiinipitoisuus saavutetaan ajanhetkellä 120 minuuttia. Kun plasmavolyymin muutokset huomioidaan voimaharjoitus laskee glutamiinipitoisuutta. Kun plasmavolyymin muutoksia ei huomioida, glutamiinipitoisuus laskee huippuarvostaan nopeammin voimaharjoituksen yhteydessä kuin levossa. Voimaharjoituksen yhteydessä haaraketjuisten aminohappojen pitoisuudet laskevat ja alaniinipitoisuus nousee merkitsevästi. Muiden aminohappojen pitoisuuksien muutokset ovat suhteellisen pieniä tai plasmavolyymin muutoksien huomioiminen muuttaa tuloksia. Voimaharjoituksen aikana plasmavolyymi laskee merkitsevästi. Tämän tutkimuksen perusteella ei voida sanoa kuinka suuri osa suun kautta nautitusta glutamiinista tai arginiinista päätyi plasmasta lihaksiin voimaharjoituksen ja levon yhteydessä.
first_indexed 2023-03-22T09:57:54Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Leikas, Anne", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2008-01-08T08:17:37Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2008-01-08T08:17:37Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2006", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:990222", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9246", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Leikas, Anne 2006. Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4. Liikuntafysiologian pro-gradu \u2013tutkielma. Liikuntabiologian laitos. Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto. 154 s. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4 suun kautta nautitun glutamiinin ja arginiinin vaikutuksia plasman aminohappopitoisuuksiin. Tutkimus toteutettiin kaksoissokkotutkimuksella levon ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4. Yksitt\u00e4isten aminohappojen imeytymisen arvioimista ruuansulatuskanavasta verenkiertoon kuormituksen yhteydess\u00e4 ei ole juurikaan tehty, vaikka aminohappojen vaikutuksista elimist\u00f6\u00f6n on lukuisia tutkimuksia. Tutkimuksen mittaukset toteutettiin kahdessa osassa. Toisessa osassa koehenkil\u00f6in\u00e4 oli yhdeks\u00e4n miest\u00e4 (ik\u00e4 24\u00b13 vuotta, paino 76\u00b17 kg, pituus 1,78\u00b10,06 m) ja toisessa my\u00f6s yhdeks\u00e4n miest\u00e4 (ik\u00e4 26\u00b13 vuotta, paino 78\u00b110 kg ja pituus 1,80\u00b10,07 m). Kaksoissokkokokeessa y\u00f6n paaston j\u00e4lkeen kaikki koehenkil\u00f6t nauttivat suun kautta levossa ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 eri mittauskerroilla tutkimuksen osassa II glutamiinia ja plaseboa ja tutkimuksen osassa I arginiinia ja plaseboa 50 mg/painokilo. Kaikilla mittauskerroilla koehenkil\u00f6ilt\u00e4 otettiin laskimoverin\u00e4ytteet ennen aminohappojen nauttimista sek\u00e4 ajanhetkill\u00e4 30, 60, 90 ja 120 minuuttia. Voimaharjoitus kesti tunnin ja liikkeit\u00e4 oli kuusi, joista jokaista tehtiin kolme 10 toiston sarjaa noin 70%:lla maksimista sarjapalautusten ollessa kaksi minuuttia. Plasmasta analysoitiin aminohappopitoisuudet korkean erottelukyvyn nestekromatografialla (HPLC) ja laskimoverin\u00e4ytteist\u00e4 hemoglobiini (Hb), hematokriitti (Hkr), glukoosi- ja laktaattipitoisuus sek\u00e4 leukosyyttien m\u00e4\u00e4r\u00e4t, joista erotettiin lymfosyytit, neutrofiilit ja mixed-ryhm\u00e4n solut. Hemoglobiinin ja hematokriitin avulla laskettiin plasmavolyymin muutokset, ja tulokset esitettiin plasmavolyymin muutoksilla korjattuina sek\u00e4 korjaamattomina. Ruokap\u00e4iv\u00e4kirjat analysoitiin Nutrica 3.1:ll\u00e4, ja liikuntap\u00e4iv\u00e4kirjoista laskettiin koehenkil\u00f6iden liikunta-aktiivisuus liikuntakertoina ja tunteina viiden p\u00e4iv\u00e4n ajalta. Tilastomenetelmin\u00e4 k\u00e4ytettiin toistomittausten varianssianalyysi\u00e4, Studentin t-testi\u00e4, keskiarvoja ja -hajontoja. Otettaessa plasmavolyymin muutokset huomioon plasman glutamiini- ja arginiinipitoisuus nousivat merkitsev\u00e4sti nautittaessa glutamiinia ja arginiinia levossa korkeimman pitoisuuden ollessa glutamiinia nautittaessa ajanhetkell\u00e4 30 minuuttia ja arginiinia nautittaessa ajanhetkell\u00e4 60 minuuttia. Levossa nautittaessa glutamiinia glutamiinipitoisuus ei en\u00e4\u00e4 eronnut pre-n\u00e4ytteen glutamiinipitoisuudesta ajanhetkell\u00e4 120 minuuttia toisin kuin nautittaessa arginiinia, jolloin arginiinipitoisuus oli viel\u00e4 merkitsev\u00e4sti korkeampi pre-n\u00e4ytteeseen verrattuna. Voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 glutamiinipitoisuus ei noussut merkitsev\u00e4sti pre-n\u00e4ytteeseen verrattuna nautittaessa glutamiinia. Verrattaessa glutamiinin nauttimista voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 ja levossa glutamiinipitoisuus oli merkitsev\u00e4sti matalampi (p<0,01) voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 ajanhetkell\u00e4 60 minuuttia. Voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 nautittaessa glutamiinia glutamiinipitoisuus nousi suurimmilleen ajanhetkell\u00e4 30 minuuttia, kun plaseboa nautittaessa glutamiinipitoisuus laski merkitsev\u00e4sti (p<0,01) ajanhetkell\u00e4 30 minuuttia. Arginiinipitoisuus nousi merkitsev\u00e4sti my\u00f6s voimaharjoituksen aikana. Suurin arginiinipitoisuus mitattiin voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 ajanhetkell\u00e4 120 minuuttia. Arginiinipitoisuus oli merkitsev\u00e4sti pienempi (p< 0.05) voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 ajanhetkill\u00e4 30 ja 60 minuuttia kuin levossa nautittaessa arginiinia. Kun plasmavolyymin muutoksia ei otettu huomioon, glutamiini- ja arginiinipitoisuudet levossa nousivat merkitsev\u00e4sti glutamiinin ja arginiinin nauttimisen j\u00e4lkeen samalla tavalla kuin plasmavolyymin muutokset huomioon otettaessa. J\u00e4tett\u00e4ess\u00e4 huomioimatta plasmavolyymin muutokset glutamiini- ja arginiinipitoisuus eiv\u00e4t merkitsev\u00e4sti eronneet levon ja voimaharjoituksen v\u00e4lill\u00e4 nautittaessa kyseist\u00e4 aminohappoa. T\u00e4ll\u00f6in voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 sek\u00e4 glutamiini ett\u00e4 arginiinipitoisuudet nousivat merkitsev\u00e4sti pre-n\u00e4ytteeseen verrattuna nautittaessa glutamiinia ja arginiinia suun kautta. Kuitenkin glutamiinipitoisuus laski nopeammin pre-n\u00e4ytteen tasalla voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 kuin levossa. Glutamiinipitoisuus ei eronnut en\u00e4\u00e4 ajanhetkell\u00e4 90 minuuttia pre-n\u00e4ytteen pitoisuudesta voimaharjoituksen yhteydess\u00e4, vaikka levossa glutamiinipitoisuus oli viel\u00e4 90 minuutin kohdalla merkitsev\u00e4sti (p<0,05) pre-n\u00e4ytett\u00e4 suurempi. Suurimmat glutamiini- ja arginiinipitoisuudet levon ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 mitattiin samoina ajanhetkin\u00e4 kuin otettaessa plasmavolyymin muutokset huomioon eli glutamiinipitoisuuden osalta levossa ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 ajanhetkell\u00e4 30 minuuttia ja arginiinipitoisuuden osalta levossa ajanhetkell\u00e4 60 minuuttia ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 ajanhetkell\u00e4 120 minuuttia. Voimaharjoitusten yhteydess\u00e4 haaraketjuiset aminohapot laskivat merkitsev\u00e4sti ja alaniinipitoisuus nousi merkitsev\u00e4sti tutkimuksen molemmissa osissa otettiin plasmavolyymin muutokset huomioon tai ei. Muiden aminohappojen osalta pitoisuuden muutokset olivat pieni\u00e4 ja plasmavolyymin muutoksien huomioiminen tai huomiotta j\u00e4tt\u00e4minen vaikutti tuloksiin. Plasmavolyymi laski 10 % (p<0,01) voimaharjoituksen aikana. Laktaattipitoisuus nousi voimaharjoitusten aikana 10 mmol:iin/l (p<0,001). My\u00f6s leukosyyttien m\u00e4\u00e4r\u00e4 nousi voimaharjoituksen aikana (p<0,01). Ruokap\u00e4iv\u00e4kirjojen viiden p\u00e4iv\u00e4n pit\u00e4misen perusteella ravintoaineiden saanti oli samanlaista tutkimuksen molemmissa osissa. Ainoastaan proteiinien saanti painokiloa kohden erosi merkitsev\u00e4sti (p<0,05) tutkimukseen kahteen eri osaan osallistuneiden koehenkil\u00f6iden v\u00e4lill\u00e4. Liikunta-aktiivisuus ei eronnut liikuntakertoina ja tunteina viiden p\u00e4iv\u00e4n aikana mitattuna tutkimuksen eri osiin osallistuneiden koehenkil\u00f6iden v\u00e4lill\u00e4. Suun kautta nautittu glutamiini ja arginiini nostivat merkitsev\u00e4sti plasman glutamiini- ja arginiinipitoisuutta levossa, ja plasman glutamiinipitoisuus n\u00e4ytt\u00e4isi nousevan glutamiinin suun kautta nauttimisen j\u00e4lkeen nopeammin suurimpaan pitoisuuteensa kuin arginiini korkeimman pitoisuuden ollessa glutamiinilla ajanhetkell\u00e4 30 minuuttia ja arginiinilla ajanhetkell\u00e4 60 minuuttia. Voimaharjoitus hidastaa arginiinipitoisuuden nousua plasmassa verrattuna arginiinin nauttimiseen levossa. Voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 suurin arginiinipitoisuus saavutetaan ajanhetkell\u00e4 120 minuuttia. Kun plasmavolyymin muutokset huomioidaan voimaharjoitus laskee glutamiinipitoisuutta. Kun plasmavolyymin muutoksia ei huomioida, glutamiinipitoisuus laskee huippuarvostaan nopeammin voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 kuin levossa. Voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 haaraketjuisten aminohappojen pitoisuudet laskevat ja alaniinipitoisuus nousee merkitsev\u00e4sti. Muiden aminohappojen pitoisuuksien muutokset ovat suhteellisen pieni\u00e4 tai plasmavolyymin muutoksien huomioiminen muuttaa tuloksia. Voimaharjoituksen aikana plasmavolyymi laskee merkitsev\u00e4sti. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella ei voida sanoa kuinka suuri osa suun kautta nautitusta glutamiinista tai arginiinista p\u00e4\u00e4tyi plasmasta lihaksiin voimaharjoituksen ja levon yhteydess\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2008-01-08T08:17:37Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nURN_NBN_fi_jyu-2006381.pdf: 631132 bytes, checksum: 598cb816ba84377a92bacad9dfb333d2 (MD5)\n Previous issue date: 2006", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "154 sivua", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-2006381", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biology of Physical Activity", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Exercise Physiology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "5011", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "voimaharjoittelu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "aminohapot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "arginiini", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "glutamiini", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "imeytyminen", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_9246
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:40Z
main_date 2006-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2006
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/b8a5e41c-c4ca-4b4e-86ab-107e1be696ca\/download","text":"URN_NBN_fi_jyu-2006381.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2006
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Leikas, Anne Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä Liikuntafysiologia Exercise Physiology 5011 voimaharjoittelu aminohapot arginiini glutamiini imeytyminen
title Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_full Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_fullStr Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_full_unstemmed Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_short Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_sort plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_txtP Plasman aminohappopitoisuuksien muutokset nautittaessa suun kautta glutamiinia ja arginiinia levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
topic Liikuntafysiologia Exercise Physiology 5011 voimaharjoittelu aminohapot arginiini glutamiini imeytyminen
topic_facet 5011 Exercise Physiology Liikuntafysiologia aminohapot arginiini glutamiini imeytyminen voimaharjoittelu
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9246 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-2006381
work_keys_str_mv AT leikasanne plasmanaminohappopitoisuuksienmuutoksetnautittaessasuunkauttaglutamiiniajaarginiinial