Työhyvinvoinnin rakentuminen terveydenhuollon organisaation tiimien vuorovaikutussuhteissa - Juuso, Sonja; Rekonen, Roosa (2023)
Tämän maisterintutkielman tavoitteena oli ymmärtää, millaista on työhyvinvointia rakentava vuorovaikutus terveydenhuollon organisaation tiimien sisäisissä vuorovaikutussuhteissa. Tässä työssä työhyvinvointi nähtiin suhteiden vuorovaikutuksessa rakentuvana ilmiönä. Työpaikan vuorovaikutussuhteet puolestaan määriteltiin työyhteisön interpersonaalisina suhteina, joista työyhteisön tiimit rakentuvat. Koska terveydenhuollon organisaatioiden tiimeissä työskennellään paljon kokouksissa, työhyvinvoinnin nähtiin rakentuvan suhteiden vuorovaikutuksen lisäksi kokousvuorovaikutuksessa tiimien vuorovaikutussuhteissa. Tutkimusaineisto koostui kahden eri tiimin yksittäisten kokousten havainnoinnista, sekä tiimien 12 eri jäsenen yksilöhaastatteluista. Tutkielma toteutettiin käyttämällä kahta eri analyysimenetelmää. Havainnoitu aineisto analysoitiin vuorovaikutusanalyysin avulla, ja toteutettiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Haastatteluaineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä. Tulokset osoittavat, että työhyvinvointia rakentava vuorovaikutus terveydenhuollon organisaation tiimeissä on osallistavaa, työtehtävien toteuttamista tukevaa ja relationaalista vuorovaikutusta, ja se ilmenee yhteisen asiantuntijuuden rakentumista vahvistavissa, suhteen syvyyttä ilmentävissä ja turvallisuutta tukevissa vuorovaikutussuhteissa. Tutkielman tulosten perusteella yksilöillä on erilaisia tarpeita ja odotuksia, ja näihin odotuksiin ja tarpeisiin vastaaminen vuorovaikutussuhteissa rakentaa työhyvinvointia. Vaikka terveydenhuollon organisaatioissa työntekijät voivat olla hierarkkisesti eri asemissa, työhyvinvointia rakentavat tasa-arvoisuuteen pyrkivä vuorovaikutus ja moniammatillinen yhteistyö. Koska työ terveydenhuollon organisaatioissa on kuormittavaa, tuen antaminen ja saaminen ovat merkityksellisiä työssä jaksamisen kannalta. Tämä tutkielma lisää ymmärrystä siitä, millainen vuorovaikutus rakentaa työhyvinvointia työyhteisön vuorovaikutussuhteissa. Koska työntekijät ovat organisaatioiden tärkein resurssi, heidän työhyvinvointiinsa tulee kiinnittää erityistä huomiota työpaikasta riippumatta. Tutkielman tuloksia voidaankin hyödyntää terveydenhuollon organisaatioiden lisäksi myös muissa organisaatioissa työhyvinvoinnin tukemisen ja lisäämisen pohjana.