Oikeus seksuaalisuuteen, hyvinvointiin ja lisääntymiseen : vammaisuus ja seksuaalisuus 2000-luvun vammaistutkimuksessa - Etelätalo, Eveliina (2023)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan vammaisten seksuaalisia oikeuksia 2000-luvulla. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, ja tarkastelun teoreettisina lähtökohtina ovat valta ja seksuaalinen kansalaisuus. Tutkielman aineisto koostuu yhdeksästä kansainvälisestä ja vertaisarvioidusta artikkelista, tutkimukset ovat Euroopasta, Yhdysvalloista ja Kanadasta. Aineistosta nousi esiin viisi pääteema, jotka kuvaavat vammaisten seksuaalisia oikeuksia ja seksuaalista kansalaisuutta 2000-luvulla. Ensimmäinen teema oli oikeus seksuaalisuuteen, joka tarkoittaa usein oikeuden kaventumista aseksuaalisuuden oletukseen. Aseksuaalisuuden oletuksesta nousi esiin toinen teema, deseksualisoimisen prosessi, jonka tarkoituksena on etäännyttää vammainen keho ja seksuaalisuus toisistaan. Kolme muuta aineistosta noussutta teemaa olivat oikeus seksuaalikasvatukseen, lisääntymiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja itsensä toteuttamiseen. Tulosten perusteella vammaisten seksuaaliset oikeudet ja seksuaalinen kansalaisuus toteutuu 2000-luvulla kaventunein ehdoin. Tämä näkyy usein oletuksena vammaisen henkilön aseksuaalisuudesta, mistä saattaa seurata puutteita seksuaalikasvatuksessa ja seksuaaliterveyden huomioimisessa. Puutteet saattavat lisätä alttiutta joutua seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön uhriksi sekä johtaa ei-toivottuihin raskauksiin ja heikompaan seksuaaliterveyteen. Ympäröivän yhteiskunnan asenteet vammaisten seksuaalisuutta kohtaan vaikuttavat aineiston perusteella usein negatiivisesti vammaisten seksuaalisiin oikeuksiin, palveluihin sekä vammaisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja omiin ajatuksiin itsestään seksuaalisina kansalaisina ja potentiaalisina kumppaneina ja perheen perustajina. Vammaisten seksuaalisten oikeuksien parempi tunnistaminen ja oikeuksien tukeminen tarvitsee lisätutkimusta sekä Suomessa että kansainvälisesti parempien, kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevien palveluiden kehittämiseksi.