Kotiautomaatiojärjestelmien yhteensopivuusongelmat - Pylkkänen, Sami (2023)
Kotiautomaatio on merkittävä Internet of Things (IoT) -sovellusalue, joka keskittyy kodin laitteiden ja järjestelmien automaattiseen hallintaan ja ohjaukseen. Se sisältää erilaisia toimintoja ja laitteita, kuten valaistuksen, lämmityksen, turvajärjestelmät ja viihdejärjestelmät. Kotiautomaatioratkaisut ovat yleensä valmiita paketteja, sisältäen keskittimen, toimilaitteita ja valmistajakohtaisen mobiilisovelluksen. Tutkimukset ovat osoittaneet kotiautomaation haasteita, erityisesti teknologioiden pirstoutumisen ja yhteensopivuuden suhteen. Tämä työ tarjoaa yleiskatsauksen kotiautomaation sovellusalueista, esitellen suurten laitevalmistajien järjestelmiä ja laitteita sekä valmistajariippumattomia alustoja. Työssä kuvataan myös kotiautomaatiojärjestelmän arkkitehtuuria ja keskeisiä tiedonsiirtoprotokollia. Lisäksi käsitellään kotiautomaatiojärjestelmien integraation ja yhteensopivuuden ongelmia sekä ehdotettuja ratkaisumalleja, kuten Matter-teknologiaa. Työ päättyy käytännönläheiseen esimerkkiin, jossa älyteknologioiden integraatio tuottaa lisäarvoa kodin asukkaille.