Ung nordisk musik – pohjoismaisten nuorten säveltäjien kohtauspaikka - Halonen, Jenni (2023)
Tässä tutkielmassa keskitytään tarkastelemaan Ung Nordisk musik -festivaalin organisaatiota erityisesti vuosien 1995 ja 2020 festivaalien pohjalta. Vetovastuu yhteispohjoismaisen UNM-festivaalin järjestämisestä kiertää pohjoismaiden välillä ja viiden vuoden välein se järjestetään Suomessa. Festivaali on saanut alkunsa sotien jälkeen vuonna 1946 ja siitä on muodostunut nuorten säveltäjien ja kokeellisen nykymusiikin näyttämö, jossa vuosittain on esillä opiskelevien tai vastavalmistuneiden säveltäjien teoksia. Festivaalin järjestäminen on eri maissa siihen tarkoitetun toimikunnan tai yhdistyksen vastuulla. Suomessa järjestämisestä vasta Suomen UNM ry ja se on ollut toiminnassa vuodesta 2017. Tutkimus pyrkii selvittämään miten UNM organisaationa järjestäytyy ja millaiset verkostot sillä on, sekä millaisia merkityksiä festivaalilla on järjestäjien kokemusten pohjalta.