Design principles for Prompt Engineering within Large Language Models : Case Study on Software Maintenance - Uusnäkki, Joonas (2023)
Ohjelmistojen ylläpito on merkittävä vaihe ohjelmistojen elinkaarella, joka korostuu suurissa, liiketoimintakriittisissä järjestelmissä. Tässä pro gradu-tutkielmassa tutkitaan generatiivisen tekoälyn vaikutusta ohjelmistojen ylläpitoon. Toteutimme konstruktiivisen suunnittelutieteen tutkimuksen suurten kielimallien käytöstä ohjelmistokoodin analyysissä 36 keskustelun avulla 4 eri mallilla etsien systemaattisia lähestymistapoja ohjelmistojen ylläpidon parantamiseksi. Huomasimme, että suuret kielimallit tuottavat järjestelmällisesti näkemyksiä ja ehdotuksia ohjelmistoanalyysiin todellisissa tuotantojärjestelmissä. Tutkimuksen työkaluksi esittelemme PESD-viitekehyksen, joka toimii perustana kehotesuunnittelulle ohjelmistoympäristössä ja tarjoaa suunnitteluperiaatteet kehosuunnittelun tueksi.