Automaation ja robotiikan kehityksen vaikutus taloushallinto-organisaatioihin - Hämäläinen, Anssi (2023)
Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia vaikutuksia automaation ja robotiikan kehityksellä on ollut viime vuosina taloushallinto-organisaatioihin, kuten tilitoimistoihin. Tietojärjestelmätieteen tutkimuksen ja teoriataustan pohjalta odotettavissa on monentyyppisiä vaikutuksia sekä järjestelmänäkökulmasta, prosessinäkökulmasta että organisaation kehityksen näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena on laadullisia teemahaastatteluja käyttäen selvittää, millaisia muutoksia viime vuosina on alan asiantuntijoiden näkökulmasta ollut havaittavissa, ja miten ne näkyvät suhteessa teoriapohjaan. Teemahaastattelut suoritettiin taloushallintoalalla automaation parissa työskentelevien asiantuntijoiden kanssa. Tutkimuksen tulosten mukaan laadullisten haastattelujen tulos automaation vaikutuksista tietojärjestelmiin, prosesseihin sekä organisaatioon on pitkälti yhteensopiva teoriataustaan nähden, mutta teemahaastatteluissa ilmeni useita aiheeseen liittyviä mielenkiintoisia näkökulmia ja huomioita työelämälähtöisestä katsantokannasta. Tiivistäen, nykytilassa taloushallinto-organisaatiot hyödyntävät pitkälti nykyteknologian mahdollistamia prosessiautomaatioita, johon kuuluvat useiden aiemmin manuaalisesti käsiteltyjen prosessien automaatio. Lisäksi havaittiin, että erityisesti suuremmissa organisaatioissa it-osaston ja liiketoimintaosaston strategisten tavoitteiden yhteenlinjaaminen ja toteuttaminen toteutuu erityisesti uusien tuotteiden ja automaatioiden kehityshankkeissa. Organisaation saamia hyötyjä ovat muun muassa tehokkuuden kasvu ja kokonaan uusien palvelujen kehitys.