Towards data-driven marketing organization - Rasi, Juha (2023)
Tämä tutkimus syventyy haasteisiin ja ratkaisuihin, jotka liittyvät markkinointimix mallinnuksen (MMM) käyttöönottoon organisaatioissa, erityisesti rajoittavien yksityisyydensuojalakien aikana, jotka vaikuttavat nykyisiin markkinoinnin tehokkuuden mittausmenetelmiin. Kattavan monimenetelmällisen lähestymistavan avulla tutkimus tarjoaa syvällisen tarkastelun haasteista, joita kohdattiin aikaisemmassa MMM:n käyttöönotto yrittämisessä yksityisessä suomalaisessa terveydenhuoltoyrityksessä. Tämä lähestymistapa mahdollisti näkemysten keräämisen ennen mallinnusta ja näiden näkemysten soveltamisen MMM:ssa ja mallinnuksen tulosten käsittelyn seurantahaastatteluissa. Tutkimus paljastaa muutamia kriittisiä organisaation haasteita, kuten vahvan projektisitoutumisen tarpeen, riittävän resurssien allokoinnin ja selkeiden tavoitteiden asettamisen. Lisäksi tutkimuksessa löytyi teknisiä haasteita, jotka sisältävät mallinnukseen käytettävän datan määrän ja laadun. Löydökset, jotka on johdettu tästä menetelmällisestä lähestymistavasta, tarjoavat käytännöllisiä suosituksia MMM:n tehokkaaseen integrointiin organisaation päätöksentekoprosesseihin. Nämä suositukset käsittelevät sekä ihmisiä että teknisiä ulottuvuuksia, varmistaen kattavan strategian monimutkaisten analyysityökalujen käyttöönotolle. Tutkimus tekee teoreettisia kontribuutioita korostamalla organisaation ominaisuuksien, kuten taitavien henkilöiden, datavetoisen kulttuurin ja hyvin määriteltyjen prosessien tärkeyttä edistyneiden analyyttisten menetelmien, kuten MMM:n, onnistuneessa integroinnissa. Se tarjoaa myös empiiristä validointia MMM:n tehokkuudesta todellisissa markkinointiskenaarioissa. Teoreettisen ja käytännöllisen maailman välisen kuilun ylittävänä, tutkimus laajentaa ymmärrystä MMM:n potentiaalista markkinointidatan analysoinnissa ja tarjoaa arvokkaita näkemyksiä sekä akateemisille tutkijoille että käytännön ammattilaisille. Tämä tutkimus esittää empiirisiä todisteita MMM:n käytännön toteuttamisesta, antaen tuloksia sekä akateemiseen tutkimukseen että käytännön sovelluksiin.