Syrjäytymisvaarassa olevien aikuistuvien nuorten toimijuutta ja osallisuutta heikentävät rakenteelliset tekijät - Käyhty, Marjo (2023)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan rakenteellisten tekijöiden merkitystä heikommassa yhteiskunnallisessa asemassa olevien nuorten aikuisten asemaan liittyen. Tutkielmassa ollaan kiinnostuneita rakenteista lähtöisin olevien tekijöiden vaikutuksesta toimijuuteen ja osallisuuteen sekä niiden suhteesta syrjäytymineen. Tutkielma on toteutettu narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman aineisto koostuu kahdestatoista vuosina 2018–2021 julkaistusta tutkimusartikkelista. Tutkielman teoreettisessa viitekehyksessä kuvataan syrjäytymistä ilmiönä sekä toimijuuden ja osallisuuden suhdetta siihen. Tässä tutkielmassa syrjäytyminen ymmärretään marginaaliasemaan ajavana kasautuvan huono-osaisuuden prosessina. Osallisuutta tarkastellaan syrjäytymisen vastakäsitteenä ja toimijuutta tarkastellaan siitä näkökulmasta, että yksilö toimii omien voimavarojen ja resurssien pohjalta tehtyjen, omia toimintamahdollisuuksia koskevien tulkintojen pohjalta. Tuloksissa kuvataan sitä, miten järjestelmälähtöiset ja joustamattomat yksilön vastuuta korostavat vaatimukset, tunnistamisen ongelmat, kielteisiä käsityksiä muodostavat tekijät sekä epäotolliset ja eriarvoiset aikuistumisolosuhteet heikentävät syrjäytymisvaarassa olevien aikuistuvien nuorten toimijuutta ja osallisuutta. Johtopäätöksissä ja pohdinnassa kuvataan sitä, miten tuloksissa kuvatut tekijät heikentävät jo valmiiksi heikommassa asemassa olevien nuorten osallisuutta resursseihin kuten toimeentuloon ja mielenterveyteen sekä sitä, miten epäsopivat toimenpiteet ja riittämätön tuki voivat heikentää nuorten tosiasiallisia toimintamahdollisuuksia ja käsityksiä niistä.