Tunnetoimijuuden eri ulottuvuuksien ja tunneilmaston yhteys työn imuun eri-ikäisillä työntekijöillä - Jussila, Virve (2023)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin iän yhteyttä työn imuun, tunnetoimijuuden eri ulottuvuuksiin (omiin tunnetaitoihin ja tunteisiin vaikuttamiseen työssä) ja työpaikan tunneilmastoon sekä sitä, millainen tunnetoimijuuden eri ulottuvuuksien ja tunneilmaston yhteys on työn imuun eri-ikäisillä. Tutkimus edustaa subjektikeskeistä sosiokulttuurista lähestymistapaa tunnetoimijuuteen ja tarkastelee työn imua sitä ennakoivien resurssien näkökulmasta. Tutkimus perustuu TUNTO2-hankkeessa kolmesta teollisuuden, teknisen alan sekä tukku- ja vähittäiskaupan organisaatiosta kerättyyn kyselyaineistoon (N=1181). Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin. Analyysissä iän ei todettu olevan yhteydessä työn imuun. Eri-ikäisten arviot omista tunnetaidoistaan ja tunneilmastosta erosivat toisistaan tilastollisesti merkitsevästi, mutta iän selitysosuus jäi niissä hyvin matalaksi. Arviot tunteisiin vaikuttamisesta työssä eivät eronneet toisistaan tilastollisesti merkitsevästi. Lineaarisen regressioanalyysin perusteella ikäryhmien välillä oli eroja siinä, mitkä tekijät (omat tunnetaidot, tunteisiin vaikuttaminen työssä, tunneilmasto) ennakoivat työn imua tilastollisesti merkitsevästi ja missä määrin. Ainoastaan yhdellä ikäryhmällä kaikki em. tekijät selittivät työn imua ja ainoastaan tunteisiin vaikuttaminen työssä selitti työn imua kaikkien ikäryhmien kohdalla. Omat tunnetaidot selittivät työn imua vain kahdella ja tunneilmasto neljällä ikäryhmällä. Kaikki todetut yhteydet olivat positiivisia. Tulokset eivät vahvistaneet aikaisempaa tutkimustietoa iän ja työn imun välisestä yhteydestä. Sen sijaan tutkimus lisäsi tietoa tunnetoimijuudesta ja tunneilmastosta työn imun yksilöllisinä, sosiaalisina ja organisatorisina resursseina eri-ikäisillä.