Gender Expression and Gendered Experiences of Male Musicians in Finnish Underground Music Scenes - Harnett, Una (2023)
Tämän tutkimuksen on tarkoitus avata sekä havainnollistaa suomalaisten underground musiikkiskenejen miesmuusikoiden sukupuolirepresentaatiota sekä sukupuolittuneita kokemuksia. Tutkimuksessa tutkitaan aiheita liittyen suomalaisiin underground musiikkiskeneihin, sukupuolen ilmaisuun, sukupuolittuneisuuteen, miesten herkkyyteen, miesroolimalleihin sekä miesten representaatioon. Keskityn miesten maskuliinisuuksien näkyvyyteen suomalaisissa underground musiikkiskeneissä. Teoreettinen viitekehys nojaa teorioihin ja konsepteihin sukupuolentutkimuksen kentältä sekä tarkemmin ottaen kriittiseen miestutkimukseen sekä populaarin musiikin kulttuuritutkimukseen. Teoriat, joita hyödynnetään tässä tutkimuksessa ovat pääosin filosofi Judith Butlerin ja sosiologi R.W. Connellin kehittämiä. Teemahaastattelut suoritettiin haastatellen neljää suomalaista puoliammattilaista miesmuusikkoa heidän kokemuksistaan liittyen miesmuusikkouteen, sukupuolen ilmaisuun sekä sukupuolikokemuksiin suomen underground musiikkiskeneissä. Aineisto analysoitiin käyttäen sisällönanalyysin kuuluvaa teemoittelua. Analyysin mukaan vaihtoehtoista maskuliinisuutta esiintyy suomalaisissa vaihtoehtoympäristöissä. Miesmuusikoiden sukupuolen ilmaisussa on nähtävissä yhdistelmiä maskuliinisista, feminiinisistä ja androgyynisistä piirteistä liittyen artistiminän rakentamiseen. Miesmuusikot olivat kokeneet miehenmalliin sekä cis-mieheyteen liittyviä paineita sekä ahdistusta. Uudenlaisia löydöksiä liittyi underground-miesmuusikoiden herkkyyteen sekä sensitiivisyyteen. Tutkimus kuvastaa tämänhetkisiä kokemuksia ja paineita, joita miesmuusikot kokevat liittyen monimuotoiseen miesrepresentaation puutteeseen heidän nuoruudessaan, populaarikulttuurissa sekä henkilökohtaisessa elämässään. Miesten herkkyyteen liittyville sukupuolidiskursseille on tarvetta populaarimusiikintutkimuksen sekä kriittisen miestutkimuksen kentällä. Tämän tyyppisten tutkimusten avulla on mahdollista saada selville enemmän tietoa rakenteellisista ilmiöistä, jotka vaikuttavat kaikkiin sukupuoliin.