Laulu aikuisen oppimateriaalina : integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Silvenius, Susanna (2023)
Koululaulut kuuluvat vahvasti kulttuuriperimäämme ja opetuslauluilla on suuri merkitys lasten ja nuorten koulutuksessa. Viimeistään peruskoulun jälkeen laulujen käyttö kuitenkin vähenee huomattavasti muiden aineiden kuin kielten opetuksessa. Lukuisat musiikkiterapian tutkimukset ovat osoittaneet, että musiikilla on annettavaa läpi elämän. Musiikin kuuntelun positiivisia vaikutuksia on havaittu aikuisilla mm. aivohalvauksen jälkeisessä kognitiivisessa kuntoutumisessa ja negatiivisen mielialan ehkäisemisessä. Ikäihmisten muistitutkimukset ovat puolestaan osoittaneet laulujen suuren merkityksen kognitiivisille toiminnoille. Miksi opetuslauluja ei siis hyödynnetä aikuiskoulutuksessa? Tämä lauluihin keskittyvä integratiivinen kirjallisuuskatsaus pyrkii tarkastelemaan, mitä hyötyä musiikillisesta oppimateriaalista voi olla yli 16-vuotiaille ja miten opetuslauluja voi hyödyntää muualla kuin taideaineiden ja kielten opetuksen kontekstissa. Työn tavoitteena on myös tarjota tietoa musiikin psyykkisistä, neurologisista, fysiologisista ja sosiaalisista vaikutuksista sekä sitä kautta antaa näkökulmia laulujen monipuoliseen hyödyntämiseen. Vaikka opetuslaulujen käytöstä muualla kuin kielten opiskelun parissa aikuisilla ei ole paljon tutkimusta, löydetyissä tuloksissa korostuu mahdollisuudet hyödyn- tää lauluja monipuolisesti eri aloilla. Aikuiskoulutus on monimuotoista ja tuo mukanaan useita pedagogisia haasteita, jotka poikkeavat lasten ja nuorten koulutuksesta. Musiikillisen oppimateriaalin käyttö voi tarjota uudenlaisia, monipuolisia oppimiskokemuksia näihin haasteisiin vastaamiseksi. Lisäksi monialainen yhteistyö musiikillisen materiaalin kehittämisessä voi synnyttää rikkaampia ja kattavampia oppimisresursseja. Tällainen monipuolinen lähestymistapa voi tukea oppimista syvällisesti ja laaja-alaisesti, mikä on erityisen tärkeää aikuiskoulutuksessa, jossa opiskelijoiden taustat ja tarpeet vaihtelevat suuresti.