Erityisen tuen tarpeessa olevan ikääntyneen tunnistaminen sosiaalipalveluissa - Ekholm, Tanja (2023)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan ikääntyneen erityisen tuen tarpeen tunnistamista sosiaalipalveluissa palveluohjaajien näkökulmasta. Tutkielman tarkoituksena on selvittää palveluohjaajien kokemuksia erityisen tuen tarpeen tilanteiden tunnistamisesta työssään. Vanhuspalvelulaki (980/2012) velvoittaa RAI-välineistön käyttöä hyvinvointialueilla ikääntyneen henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa. Tämän vuoksi myös kokemukset RAI-välineestä erityisen tuen tarpeen tunnistamisessa ovat tutkielmassa huomion kohteena. Tutkimuskysymyksiin vastaamalla on tavoitteena tuottaa tietoa erityisen tuen tarpeen tunnistamisesta palveluohjaajan työssä. Tutkielmassa lähestymistapa on fenomenologis-hermeneuttinen. Taustateoriana on Lauri Rauhalan kokonaisvaltainen ihmiskäsitys, jonka mukaan sosiaalityöllä vaikutetaan ihmiseen suurimmaksi osaksi situaation kautta. Tämä tutkielma kiinnittyy gerontologiseen sosiaalityöhön, jonka tavoitteena on ikääntyneiden hyvinvoinnin, toimintakyvyn, autonomian ja osallisuuden tukeminen tilanteissa, joissa ikääntyneen elämäntilanne on vaikeutunut.