Strategic Corporate Activism in a Nordic Setting : Link Between Corporate Values and Activism - Nousiainen, Niina (2023)
Samalla kun yhteiskunta kamppailee monia viheliäisiä ongelmia, kuten ilmastonmuutosta ja eriarvoisuutta vastaan, yritykset ottavat kantaa yhä enemmän yhteiskuntapoliittisiin keskusteluihin. Kun yritys ottaa kantaa polarisoituvaan sosiaaliseen, poliittiseen tai ympäristöongelmaan, sitä kutsutaan yritysaktivismiksi. Yritysaktivismin tutkimusala on uusi ja se kaipaa pitkällä aikavälillä tehtyä strategisen yritysaktivismin tutkimusta. Tämä tutkimus tarkastelee neljää pohjoismaissa toimivaa yritysaktivistiyritystä eri toimialoilta: Finlayson, Oatly, Lush ja Tony's Chocolonely. Tutkimuksessa kartoitetaan yritysten aktivismikannanottojen ja yritysvastuuraporttien yhteyttä. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää, liittyvätkö yritysaktivismin teemat yritysten vastuullisuusraportteihin ja -arvoihin, sekä reagoivatko yritykset aktivismillaan ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin vai pyrkivätkö yritykset aikaansaamaan muutosta muista lähtökohdista. Tulokset osoittavat, että suurimmassa osassa aktivismikannanottoja, yritykset ottavat kantaa asioihin, jotka mainitaan yrityksen arvoissa tai vastuullisuusraporteissa. Tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että raporttiin saatetaan lisätä maininta aiheesta vasta aktivismikannanoton jälkeen, etenkin, kun kannanotto on reagointi äkilliseen yhteiskuntapoliittiseen ongelmaan. Tutkimuksessa todettiin myös, että monia yritysten vastuullisuusarvoja ei ole vielä käytetty yritysaktivismin aiheena. Yritysaktivismissa käytetty teemavalikoima oli monipuolinen, eniten yritykset ottivat kantaa sosiaali- ja ympäristöteemoihin. Lisäksi tutkimus osoitti, että yritykset sekä reagoivat yritysaktivismissaan ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin että käynnistävät keskustelun itse. Tämä tarkoittaa, että aktivistiyritysten kannanotot ovat luonteeltaan sekä reaktiivista että aloitteellisia. Päätelmänä tutkimuksesta voidaan todeta, että strateginen yritysaktivismi hyödyntää yrityksen vastuullisuusarvoja perustana yritysaktivismille. Strateginen yritysaktivismi luo yhteiskunnallista muutosta sekä reagoimalla ajankohtaisiin aiheisiin, että tuoden uusia aiheita yhteiskunnalliseen keskustelun keskiöön.