Nuorten suhtautuminen tekoälyn tekemiin diagnooseihin - Brusila, Anna-Stiina (2023)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten nuoret suhtautuvat tekoälyn tekemiin diagnooseihin, miten luottamus niihin rakentuu sekä millaisia mahdollisuuksia ja haittoja he näkevät niiden käytössä. Tällä hetkellä nuoret suhtautuvat varauksellisesti tekoälyn tekemiin diagnooseihin eivätkä vielä ole valmiita täysin hyväksymään niiden käyttöä. Tekoälyn käyttö terveydenhuollossa on nuorille uusi aihe, eikä siitä tiedetty juuri mitään. Tällä hetkellä he suostuvat luottamaan tekoälyyn lähinnä lievissä sairaustapauksissa, jotka eivät edellytä erityishoitoa. Kuitenkin tulevaisuudessa he saattavat olla valmiita luottamaan tekoälyyn, mikäli tietyt ehdot täyttyvät, esimerkiksi tekoälyn luotettavuus on vahvistettu. Haastateltujen nuorten suurimmat huolenaiheet liittyivät diagnoosien oikeellisuuteen, turvallisuuteen sekä ihmislääkärin puuttumiseen. Etuina puolestaan nähtiin nopeus ja apu kuormittuneelle terveydenhuollolle. Luottamus tekoälyyn tekemiin diagnooseihin koostuu tekoälyyn itseensä kohdistuneesta luottamuksesta, tilanteesta ja ympäristön vaikutuksesta. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksessa ja tiedon keruu tapahtui skenaariohaastatteluiden avulla. Haastatteluihin osallistui yhdeksän nuorta aikuista. Haastattelujen tuloksia analysoitiin hyödyntämällä teemojen analyysia. Lopuksi tutkielman tuloksia peilattiin aikaisemman kirjallisuuden kanssa.