Korkeakouluopiskelijoiden vapaa-ajalla kokeman tekno-eustressin eri roolit - Pälvimäki, Liina (2023)
Pro gradu tutkielma tarkastelee korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia teknologian synnyttämän positiivisen stressin eli eustressin näkökulmasta. Lukija saa kokonaisvaltaisen kuvan siitä, mitä tekno-eustressi on ja millaiset asiat vaikuttavat hyvään teknologian käyttökokemukseen. Tutkielmassa selvitetään, millaisia rooleja korkeakouluopiskelijoiden kokemalla tekno-eustressillä on vapaa-ajalla. Tarkastelun kohteena ovat siis korkeakouluopiskelijoiden vapaa-ajalla käytetty teknologia sekä eustressi kokemukset teknologiaa käyttäessä. Tutkielma muodostuu kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä tutkimuksesta. Kirjallisuuskatsauksessa keskitytään tekno-eustressin tutkimukseen ja teknologian käyttökokemukseen. Empiirisessä tutkimuksessa puolestaan tarkastellaan korkeakouluopiskelijoiden tekno-eustressi kokemuksia laadullisen teemahaastattelun avulla. Syntyneestä aineistosta koottiin korkeakouluopiskelijoiden käyttämän teknologian luonnetta ja tekno-eustressin kokemusta kuvaavat teemat sekä kehitettiin tekno-eustressin eri rooleja kuvaava malli, jossa eri rooleja ovat distressin välttäminen, eustressin voimistaminen, syvä tekno-eustressi ja jälkihöyryjen hyvä olo. Malli osoitti, että tekno-eustressin rooli voi vaihdella sen mukaan, miten tärkeäksi yksilö kokee tekno-eustressiä synnyttävän toiminnan taustalla olevat motiivit. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää tutkimuskenttää syventävissä tutkimuksissa sekä eri rooleihin sopivien teknologioiden kehittämisen tukena.