Kulttuurin vaikutus web-käyttöliittymäsuunnittelussa - Määttä, Jonna (2023)
Maailman globalisoituessa kulttuurista on muodostunut keskeinen tekijä web-käyttöliittymäsuunnittelussa. Käyttäjien kulttuuri vaikuttaa suuresti siihen, miten he vuorovaikuttavat ja käyttäytyvät internetissä. Tämä heijastuu tarpeena suunnitella web-käyttöliittymiä, jotka huomioivat enemmissä määrin kulttuuriset erot, edistäen saavutettavuutta ja käyttäjäkokemusta. Tässä kandidaatintutkielmassa tutkittiin kansallisen kulttuurin vaikutusta web-käyttöliittymäsuunnitteluun toteuttamalla aiheesta kirjallisuuskatsaus. Tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä siitä, miten voitaisiin suunnitella entistä paremmin lokalisoituja käyttöliittymiä. Tutkimuksessa tarkasteltiin ensin kulttuurin määritelmää, sekä menetelmiä kulttuuristen erojen ymmärtämiseen. Tässä yhteydessä esiteltiin Hofsteden kulttuuriset ulottuvuudet kelvollisena viitekehyksenä selittämään kulttuurisia eroja. Tämän jälkeen siirryttiin tutkimaan web-käyttöliittymän käsitettä ja tunnistettiin sen erityispiirteitä muihin käyttöliittymätyyppeihin verrattuna, sekä esiteltiin lyhyesti yleisiä käyttöliittymäsuunnittelun periaatteita. Seuraavaksi tarkasteltiin web-käyttöliittymän eri elementtien kulttuurisia merkkejä. Tuloksista selvisi, että kulttuurilla on vaikutusta useaan web-sivuston osa-alueeseen, joista merkittävimpiä olivat navigaatio, sisällön asettelu ja ulkoasu, kuvat ja symbolit, sekä toiminnot. Monet näistä tuloksista olivat yhteydessä Hofsteden teorian esittämiin kuuteen ulottuvuuteen. Tuloksista kuitenkin ilmeni myös ristiriitoja joillakin osa-alueilla, mikä korostaa tarvetta aiheen syvemmälle ymmärrykselle. Tutkielman tulokset pyrkivät antamaan edellytyksiä onnistuneelle lokalisaatiolle web-käyttöliittymien kontekstissa.