The impact of bank's risk-taking on profitability - Karjalainen, Alisa (2023)
Pro gradu -tutkielma käsittelee pankkien luottoriskin ja kannattavuuden välistä yhteyttä. Tutkielmassa mitataan miten pankkien riskinotto vaikuttaa pankkien kannattavuuteen kolmen eri kannattavuusmuuttujan kautta mitattuna. Tutkielma sisältää empiirisen osion, jossa mitataan eurooppalaisten pankkien riskinoton vaikutuksia kannattavuuteen. Pankeista kerätty otos käsittää paneelihavainnot vuodesta 2005 vuoteen 2021. Pankkien toimintaympäristö on muuttunut viime aikoina merkittävästi. Ennen vuotta 2022 Euroopan keskuspankin harjoittama rahapolitiikka oli erittäin elvyttävää. Elvyttävää rahapolitiikkaa on harjoitettu muun muassa asettamalla Euroopan keskuspankin ohjauskorko erittäin matalalle, jopa negatiiviseksi. Matalat korot kaventavat pankkien korkomarginaaleja, mikä vaikuttaa pankkien kannattavuuteen laskevasti. Pankit ovat joutuneet reagoimaan kannattavuuden laskuun matalan korkotason ympäristössä esimerkiksi kasvattamalla luottoriskiä sekä korottamalla palvelumaksuja. Pankkien riskinottoa ja kannattavuutta käsitellään tutkielmassa kirjallisuuskatsauksella sekä empiirisellä analyysilla, jossa mitataan pankin luottoriskin kasvun vaikutusta kannattavuuteen. Empiirinen analyysi sisältää kolme eri kannattavuusmuuttujaa, jotka ovat pääoman tuotto, riskipainotettujen omaisuuserien tuotto sekä nettokorkomarginaali. Luottoriskiä kuvaa pankin kirjaamat luottotappiovaraukset suhteessa lainojen kokonaismäärään. Tutkimuksen otos pankeista jaetaan ryhmiin perustuen luottotappiovarausten määrään, ja tutkimuksessa vertaillaan vaikutuksia näiden pankkiryhmien välillä. Tulosten mukaan luottoriskin kasvu nostaa pankin nettokorkomarginaalia. Lisäksi tulokset osoittavat, että analyysin muilla kannattavuusmuuttujilla mitattuna kasvanut riskinotto pienentää pankkien kannattavuutta. Toisaalta, kun malliin lisätään viivästetty luottoriskimuuttuja, vaikutus on päinvastainen ja kasvanut riskinotto kasvattaa pankkien kannattavuusmuuttujia osoittaen, että lisääntynyt luottoriski kasvattaa pankin tuottoja. Tutkielman empiirisessä mallissa käytetty useamman periodin viivästetty luottoriskimuuttuja voidaan nähdä laajennuksena aikaisempaan pankkien kannattavuutta tutkivaan kirjallisuuteen verrattuna.