Kasvojentunnistusteknologian hyödyntäminen tunnistautumiseen - Räihä, Johanna (2023)
Ihmiset ovat kautta aikojen tunnistaneet toisiaan kasvojen, äänen ja kävelytyylin perusteella. Tietokoneet ja yleensäkin tietotekninen kehitys on mahdollistanut kasvojentunnistusteknologian synnyn ja sen kehityksen yhdeksi yleisimmäksi tavaksi tunnistaa ihmisiä helposti, nopeasti ja tarkasti. Kasvojentunnistusteknologia kehittyy vuosi vuodelta ja sen käyttö leviää usealle eri alalle, kuten turvallisuus-, pankki- ja kaupalliselle alalle tuoden kasvojentunnistusteknologian osaksi meidän arkeamme. Sen vuoksi tässä tutkielmassa pyrittiin tarkemmin selvittämään, minkälaisia hyötyjä ja haasteita liittyy kasvojentunnistusteknologian hyödyntämiseen tunnistautumisessa. Tämä tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Aineistona käytettiin tietokantahakujen avulla löytyneitä tieteellisiä tutkimuksia ja artikkeleita sekä internetistä löytyneitä aiheeseen liittyviä lähteitä. Tutkielmaa tehtäessä selvisi, että kasvojentunnistusteknologian hyödyntämiseen tunnistautumisessa liittyi useita erilaisia hyötyjä sekä haasteita, joista valittiin kirjallisuudesta yleisimmin mainitut asiat. Tähän tutkielmaan valittiin seitsemän hyötyä ja kymmenen haastetta. Yleisimpiä aineistoista löytyneitä hyötyjä olivat muun muassa ihmiseen kajoamattomuus, nopeus, yhteistyön vähäisyys ja väärentämisen vaikeus. Kirjallisuudessa nousi esille haasteina, esimerkiksi meikin käyttö, asentojen ja valaistuksen vaihtelut, jotka saattavat vaikuttaa kasvojentunnistusteknologian tarkkuuteen.