Ennustetun ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpötilan nousu vaikeuttaa hyönteisten talvehtimista lauhkealla vyöhykkeellä - Palvi, Anni (2021)
Ilmastonmuutoksen on ennustettu aiheuttavan muutoksia erityisesti lauhkean vyöhykkeen talviolosuhteisiin. Ennusteiden mukaan lämpötila nousee ja lumipeite vähenee, minkä on arveltu lisäävän maaperän lämpötilaa ja lämpötilanvaihteluita. Nämä muutokset voivat aiheuttaa erilaisia sopeutumishaasteita hyönteisten talvehtimiseen. Tässä tutkimuksessa tutkittiin lämpötilan nousun ja vaihtelun vaikutusta minttukuoriaisiin (Chrysolina polita). Minttukuoriainen on lauhkean vyöhykkeen kovakuoriainen, joka talvehtii aikuisena maaperän pintakerroksissa ja kestää hyvin kylmäaltistusta ja jopa jäätymistä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, miten talvilämpötilojen nousu ja vaihtelu vaikuttavat minttukuoriaisten massaan ja kuolleisuuteen. Tutkimusta varten 150 minttukuoriaista jaettiin kolmeen lämpötilakäsittelyryhmään (n = 50), kontrolli 5 °C, lämmin talvi 7 °C ja lämmin lumeton talvi 4-10 °C (vaihteleva lämpötila, ka = 7 °C). Lämmin talvi lisäsi kuolleisuut-ta (16 %) verrattuna kontrolliryhmään (0 %). Kuolleisuus oli kuitenkin pientä kaikissa ryhmissä, mikä kertoo minttukuoriaisen olevan yleisesti hyvin kestävä laji. Lisäksi lämmin talvi lisäsi massan kulutusta, mutta lumettoman talven vaihteleva lämpötila ei edelleen vaikuttanut kuolleisuuteen tai massan kulutukseen merkitsevästi. Naaraat menettivät enemmän massaa, mutta kuitenkin prosentuaalisesti vähemmän kuin koiraat. Tutkimuksen perusteella ennustetun ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpötilannousu tulee vaikeuttamaan lauhkean vyöhykkeen hyönteisten talvehtimista ja lisäämään kuolleisuutta ja massan kulutusta. Tämä voi johtaa selviytyneiden ja lisääntymään pääsevien hyönteisten vähäisempään määrään ja huonompaan kuntoon, mikä taas voi johtaa populaation pienenemiseen, mikäli selviytyneiden kuoriaisten jälkeläiset eivät onnistu sopeutumaan muuttuviin talvehtimisolosuhteisiin tarpeeksi nopeasti.