Information technology integrations in M&A : synergy creation challenges - Vidqvist, Riku (2023)
Yritysjärjestelyjä ja yritysostoja, erityisesti fuusioita, toteutetaan keinona saavuttaa epäorgaanista kasvua tai muita etuja, kuten synergioiden luominen kahden liiketoimintayksikön välille. Fuusiot vaativat valtavan resurssiponnistuksen molemmilta fuusioituvilta kumppaneilta ja edellyttävät suurta määrää sisäisiä kyvykkyyksiä kaupan läpivientiin. Tuloksena suurin osa yritysostoista ja fuusioista tuhoaa arvoa arvonluonnin sijasta. Yksi keskeinen osa yritysostoja ja fuusioita on toimintojen integrointi. IT:n integrointiprosessi on erityisen monimutkainen ja olennainen prosessi, joka vaikuttaa yrityskaupan tuottavuuteen merkittävästi. IT-integraatioprosessit vaihtelevat eri tutkijoiden välillä sekä nimeämisen että sisällön suhteen. Kun etsitään synergisiä etuja yritysostoista ja fuusioista, IT-integraatioprosessissa kohdataan erinäisiä haasteita synergioiden luomisen suhteen. Integroijien kohtaamat IT haasteet, ovat melko erilaiset sen mukaan, missä olosuhteissa integrointi tapahtuu. Tämä tutkimus suoritettiin syvemmän ymmärryksen saamiseksi integroijien kohtaamista erilaisista haasteista ja luokittelemaan löydökset nykyisen kirjallisuuden avulla. Tutkimuksessa hyödynnetty empiirinen materiaali kerättiin laadullisilla, puolistrukturoiduilla haastatteluilla avainhenkilöiden kanssa IT-integraatioissa. Haastatteluiden tieto litteroitiin ja analysoitiin temaattisesti. Analysoinnin jälkeen dataa katsasteltiin IT integraatioon liittyvän viitekehyksen kautta, jotta saatiin selville miten johdonmukaista empiirisesti koottu data on suhteessa aikaisempaan tutkimukseen, mitkä integraatiohaasteisiin liittyvät teemat liittyvät mihinkin integraatiostrategioihin ja miten haasteet voivat vaikuttaa synergisten hyötyjen toteutumiseen. IT integraatiossa havaitut haasteet vaikuttavat suoraan IT synergioiden toteutumiseen ja alustavaa viitekehystä voidaan hyödyntää tunnistamaan teemoja. Lisäksi viimeisessä kappaleessa suositellaan jatkotutkimusaiheita IT integraatioiden, IT synergioiden ja yritysjärjestelyiden IT:n piiristä.