Hochschildin tunnetyöteoria sosiaalityön tutkimuksissa - Saarenpää, Silja (2023)
Tämä tutkielma käsittelee Arlie Hochschildin (1983) tunnetyöteoriaa sosiaalityön tutkimuksissa. Tarkoituksena on selvittää, miten tunnetyöteoria jäsentyy sosiaalityön tutkimuksissa. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tarkastelen tutkielmassa viittä sosiaalityön tieteellistä artikkelia, joiden teoreettisena pohjana toimii Hochschildin (1983) tunnetyöteoria. Aineisto on analysoitu käyttäen aineistolähtöistä analyysiä, mikä mahdollistaa ilmiötä kuvailevat tutkimustulokset. Tutkielman teoreettisena kehyksenä toimii Arlie Hochschildin (1983) tunnetyöteoria. Tutkielman tulosten mukaan vuorovaikutteisessa palvelutyössä työntekijä tekee päivittäin tunnetyötä työvaatimusten täyttämiseksi. Asiakaspalvelutyön luonteen takia työntekijä käyttää asiakkaiden kanssa ensisijaisena työvälineenä tunteita. Työntekijät kokevat työssään monenlaisia tunteita, joita työntekijän tulee osata säädellä tilanteen eduksi. Tunnetyötä mahdollistetaan erilaisten strategioiden myötä ja asiakastyössä voidaan saavuttaa toivottuja tuloksia. Tunnetyöllä on myös negatiivisia puolia, mitkä vaikuttavat työntekijän terveyteen. Työntekijät kamppailevat organisatoristen vaatimusten kanssa ja tarvitsevat nykyistä enemmän työnohjausta tunteiden hallintaan.