Pakkomuuttajien kokemuksia viranomaisten kohtaamisesta : näkökulmia tunnustussuhdeteoriasta - Rantanen, Helmi (2023)
Tässä kuvailevaa kirjallisuuskatsausta mukailevassa kandidaatintutkielmassa tarkastellaan pakkomuuttajien kokemuksia viranomaisten kohtaamisesta. Tutkimustehtävänä on selvittää, miten tutkimuksissa kuvataan pakkomuuttajien kokemuksia viranomaisten kohtaamisesta. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimii Axel Honnethin (1995) jaotteluun perustuva ja Petteri Niemen (2020) sosiaalityön kontekstiin sovittama tunnustussuhdeteoria. Tunnustussuhdeteorian mukaan tunnustuksen saaminen on ihmisen inhimillinen tarve. Aikaisemmassa tutkimuksessa tarkasteluja pakkomuuttajien ja viranomaisten välisistä kohtaamisista on tehty melko vähän. Aineistona tässä tutkielmassa on hyödynnetty tieteellisiä, Suomessa tehtyjä tai Suomen kontekstia tarkastelevia tutkimuksia, jotka käsittelevät pakkomuuttajien kokemuksia viranomaisten kohtaamisesta.