Kirjallisuuskatsaus kehitysvammaisten tuetun päätöksenteon ja itsemääräämisen suhteen jäsentymisestä tunnustussuhdeteorian viitekehyksessä - Palkio, Ella (2023)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan kehitysvammaisten henkilöiden tuetun päätöksenteon ja itsemääräämisen suhteen jäsentymistä Axel Honnethin muotoileman tunnustussuhdeteorian viitekehyksessä. Honnethin tunnustussuhdeteorian lisäksi tutkielmassa tarkastellaan kehitysvammaisuuden lääketieteellistä määritelmää, heidän itsemääräämistään sekä tuettua päätöksentekoa. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena tarkastellen kahdeksaa aiemmin tehtyä tutkimusta kehitysvammaisten tuetusta päätöksenteosta ja itsemääräämisestä. Tutkielmassa tarkastellaan tuetun päätöksenteon prosessia ja erilaisia tuetun päätöksenteon tyyppejä sekä lisäksi kehitysvammaisten tuetun päätöksenteon ilmenemistä itsemääräämistä estävänä ja heikentävänä tekijänä aiemmissa tutkimuksissa.