Grafeenin käyttö insuliinin kuljettimena sekä tunnistimena - Saarainen, Samu (2023)
Kirjallisuuskatsaus käsittelee grafeenin ja grafeenimateriaalien soveltuvuutta insuliinin kuljettimena. Insuliinia ja diabetesta käydään läpi lyhyesti. Insuliinihormonin rooli kehossa sekä insuliiniresistenssin vaikutus ovat diabetesta tarkastellessa tärkeitä. Diabetesta hoidetaan lisäämällä kehoon insuliinia. Grafeeni on kaksiuloitteinen hiilimateriaali, jolla on monipuolisia ominaisuuksia, esimerkiksi suuri pinta-ala sitoutumiseen, erinomainen mekaaninen lujuus sekä hyvä sähkön- ja lämmönjohtavuus. Vertaamalla grafeenin, grafeenioksidin sekä pelkistetyn grafeenin ominaisuuksia, saadaan ymmärrys grafeenimateriaalien soveltuvuudesta biologiseen ympäristöön. Grafeenia voidaan muokata kovalenttisesti tai ei-kovalenttisesti, lisäten liukoisuutta biologisiin nesteisiin. Grafeenin pintamuokkaus myös vähentää materiaalin toksisuutta. Grafeenioksidia käytetään lääkeaineiden kuljettimena soluihin merkittävissä määrin. Tutkielman lopuksi tarkastellaan grafeenioksidin pintakäsittelyä biologisen yhteensopivuuden saavuttamiseksi ja grafeenimateriaalien potentiaalia insuliinin kuljettimena.