Tietojärjestelmien menestyksekäs muutosjohtaminen - Kääriäinen, Laura (2023)
Muutoksesta on tullut pysyvä tila nykyajan levottomassa ja alati muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Nopeasti kasaantuvat taloudelliset ja teknologiset paineet pysyä kilpailussa mukana pakottavat organisaatiot muovaamaan tarjoamiensa palveluiden ja tuotteiden lisäksi tapojaan, joilla näitä tuotteita ja palveluita tarjoavat. Uudet teknologiat tarjoavat mahdollisuuksia, joiden avulla organisaatioiden on mahdollista pysyä liiketoimintaympäristössä mukana, sekä saada etulyöntiasemaa kilpailijoihin nähden. Organisaatioiden tarve uusien teknologioiden käyttöönotolle luo paineita teknologian laadukkaalle ja menestyksekkäälle muutosjohtamiselle. Tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa tutkitaan kirjallisuutta koskien tietojärjestelmien muutosjohtajuutta, ja tuodaan esille erilaisia tekijöitä, konteksteja ja näkökulmia, jotka vaikuttavat tietojärjestelmien ja yleisesti teknologian menestyksekkääseen muutosjohtamiseen. Kirjallisuuskatsauksessa löytyneitä menestykseen vaikuttavia tekijöitä ovat projektin ja muutoksen johtajuustaidot, johdon rooli ja osallisuus muutoksen aikana, teknologian käyttäjien kouluttaminen sekä asenteet, tunteet, luottamus ja sopeutuminen teknologian käyttöön, organisaation kulttuuri, sisäinen kommunikointi sekä ympäristötekijät, liiketoimintaprosessien uudelleensuunnittelu, teknologian käyttöönottoprosessi, organisaation teknologian infrastruktuuri sekä teknologian ominaisuudet ja sopivuus organisaatiolle. Tämän katsauksen tarkoitus on tutkia kirjallisuudesta löytyviä tärkeimpiä tekijöitä organisaatioiden muuttuvien teknologioiden ja järjestelmien menestyksessä. Näiden tekijöiden tarkastelun kautta saadaan kokonaisvaltainen kuva menestyksekkäästä teknologian muutosjohtajuudesta, jota voidaan organisaatioissa hyödyntää jatkuvasti kehittyvän teknologian ja muuttuvan liiketoimintamaailman aikana.