Hesburger mikropoliittinen vastarinta pikaruokaravintoloissa

Pro gradu -tutkielmassani tutkin Hesburgerin työolosuhteita ja mikropoliittista vastarintaa keskittyen elokuussa 2021 alkaneeseen kohuun. Työolosuhteita käsittelevässä kohussa Hesburgerin työntekijät kritisoivat työpaikkaansa Jodel-sovelluksessa. Työpaikalla ei päässyt tauoille, työkuorma oli liian...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Hakulinen, Liisa
Muut tekijät: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Department of Social Sciences and Philosophy, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2023
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/92323
Kuvaus
Yhteenveto:Pro gradu -tutkielmassani tutkin Hesburgerin työolosuhteita ja mikropoliittista vastarintaa keskittyen elokuussa 2021 alkaneeseen kohuun. Työolosuhteita käsittelevässä kohussa Hesburgerin työntekijät kritisoivat työpaikkaansa Jodel-sovelluksessa. Työpaikalla ei päässyt tauoille, työkuorma oli liian suuri ja uuvuttava sekä johtajuus ongelmallista. Kysynkin työssäni, millaista mikropoliittista vastarintaa käytettiin huonoiksi koettujen työolosuhteiden vastustamiseksi. Toisekseen tutkin sitä, vaikuttiko juuri taylorismi työntekijöiden kokemaan uupumukseen. Teoreettisina käsitteinä työssäni ovat mikro-poliittinen vastarinta, taylorismi ja vieraantuminen. Pro gradu -tutkielmassani esittelen teoriaa liittyen ravintola-alaan. Kerron työolosuhteista, johtamisesta, työhyvinvoinnista ja työuupumuksesta keskittyen erityisesti pikaruokaravintoloihin. Tutkimus on toteutettu Jodel-keskustelua analysoimalla teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tuloksena aineiston pohjalta muodostin neljä mikropoliittisen vastarinnan luokkaa. Tutkimuksessa myös todettiin, että Hesburger-pikaruokaravintoloissa taylorismi aiheutti työuupumusta.