Biopolitiikasta psykopolitiikkaan : väestön hallintaan liittyvien käsitteiden muutos - Kyllönen, Heini (2023)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, kuinka väestön hallintaan liittyvät käsitteet ovat muuttuneet ja miten neoliberalistista yhteiskuntaa voi kuvata. Muutosta hahmotetaan käsitteiden biopolitiikka, nekropolitiikka ja psykopolitiikka avulla. Keskeinen asia tutkimuksessani on yhteiskunnan muutoksen kuvaaminen yllä mainittujen käsitteiden muutoksen kautta. Hahmotus alkaa Michel Foucault´n käsitteistä biopolitiikka ja biovalta, joita sivuavat käsitteet nekropolitiikka ja nekrovalta. Näitä on tutkinut erityisesti Achille Mbembe. Liberalistisen yhteiskunnan muuttuessa vähitellen neoliberalistiseksi yhteiskunnaksi keskeiseksi käsitteeksi nousee Buyug-Chul Hanin selvittämä psykopolitiikka. Neoliberalistista yhteiskuntaa voi hahmottaa Hanin psykopolitiikan sekä Alphinin ja Debrix´n Foucault´n biopolitiikan laajennuksen avulla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että biopolitiikka käsitteenä ei enää kaikin osin sovellu kuvaamaan neoliberalistista yhteiskuntaa eikä enää yksinään riitä väestön hallintaan liittyvien kysymysten kartoittamiseen ja hahmottamiseen toisin kuin Alphinin ja Debrix´n ehdottama Foucault´n biopolitiikan laajennus. Myös Hanin selvittämä psykopolitiikan käsite soveltuu neoliberalistisen yhteiskunnan jäsentämiseen, vaikkakaan ei huomioi väestön hallintaan liittyviä kehollisia seikkoja yhtä hyvin kuin Foucault´n biopolitiikan laajennus.