Hallinnointiselvityksen arvorelevanssi suomalaisissa pörssiyhtiöissä - Myllymäki, Jaakko (2023)
Suomalaisten pörssiyhtiöiden vuosikertomuksiin on jo vuodesta 2008 alkaen liitetty selvitys hallinnointi- ja ohjausjärjestelmistä, ns. hallinnointiselvitys. Hallinnointiselvitykseen on vuosien saatossa tehty monia uudistuksia, joilla on pyritty lisäämään raportoinnin merkittävyyttä sijoittajille ja muille sidosryhmille. Vuonna 2024 voimaan tuleva lainsäädäntö koskien kestävyysraporttia tulee lisäämään yhtiöiden hallinnointia koskevaa tiedonantoa sidosryhmille. Muutoksen takia myös hallinnointikoodin ja hallinnointiselvityksen sisältö tulee muuttumaan. Tämän tutkimuksen tarkoitus on analysoida, miten relevanttia nykyisellä hallinnointiselvityksellä raportoitu tieto on sijoittajille. Tutkimuksessa tarkastellaan vuonna 2020 julkaistun hallinnointikoodin mukaisen hallinnointiselvityksen arvorelevanssia sijoittajille. Tutkimuksen teoria perustuu hallinnoinnin tutkimukselle tyypilliseen agentti- sekä signalointiteoriaan (Nerantzidis & Tsamis, 2017). Aineisto on muodostettu tilikaudella 2022 Suomessa listatuista yhtiöistä, joilla on arvopaperimarkkinalain nojalla velvollisuus julkaista hallinnointiselvitys. Tutkimuksessa käytetään arvorelevanssitutkimukselle tyypillistä lineaarista monimuuttujaregressioanalyysiä yhtiön arvon ja hallinnointiselvityksen välisen yhteyden tarkastelemiseen (Ota, 2003). Hallinnointiselvitystä kuvataan hallinnointikoodin suosituksiin perustuvan indeksin avulla, jossa jokaiselle hallinnointikoodin osa-alueelle on luotu oma tunnusluku. Kontrollimuuttujina on käytetty aiemmassa arvorelevanssitutkimuksessa tunnistettuja talouden tunnuslukuja. Lineaarisen monimuuttujaregression avulla ei tutkimuksessa havaittu tilastollisesti merkitsevää yhteyttä hallinnointiselvitystä kuvaavien tunnuslukujen ja yhtiön arvon välillä. Tuloksista johtopäätöksiä tehtäessä on kuitenkin huomioitava myös tutkimuksen rajoitteet. Tutkimuksessa käytetty indeksi kuvaa suomalaisten pörssiyhtiöiden hallinnointiselvitystä hallinnointikoodiin perustuen numeraalisesti. Tutkimuksen tulokset eivät siis välttämättä kuvasta kaikkea tietoa, jota hallinnointiselvityksellä sijoittajille jaetaan. Tämän tutkimuksen tulokset kuitenkin osoittavat, että hallinnointiselvityksillä esitetty tieto hallinnointikoodin suosituksiin liittyen ei ole sijoittajille arvorelevanttia.