Koulutuspoliittinen keskustelu oppivelvollisuuslain uudistuksesta Eduskunnan täysistunnoissa oikeuttamisteorian näkökulmasta - Hartikka, Matti (2023)
Koulutuksella ohjataan yksilöitä eri asemiin yhteiskunnassa ja pyritään ehkäisemään syrjäytymistä ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäämistä. Tähän tähtää myös hallituksen esitys oppivelvollisuuslain uudistuksesta (2020). Tutkielmani aiheena on oppivelvollisuuslain uudistuksen ympärillä käydyn poliittisen keskustelun kulku Eduskunnan täysistuntojen puheenvuoroissa. Eduskunta kokoontui tutkielman aineistoksi koostuvissa istunnoissaan kolmena päivänä keskustelemaan hallituksen esittämän uudistuksen hyvistä ja huonoista puolista. Pyrin selvittämään keskustelussa esiintyvää argumentointia käyttämällä viitekehyksenä oikeuttamisteoriaa ja metodina julkisen oikeuttamisen analyysia.