Esihenkilöltä saatu sosiaalinen tuki hyvinvointialueiden organisaatiomuutoksessa : työntekijöiden kokemuksia - Virta, Veera; Konttinen, Heidi (2023)
Tämän maisterintutkielman tavoitteena oli tarkastella yksilöiden kokemuksia sosiaalisen tuen saamisesta sekä supportiivisen viestinnän merkityksestä hyvinvointialueiden organisaatiomuutoksessa. Vuoden 2023 alussa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille, jolloin hyvinvointialueiden palvelukseen siirtyi yhteensä noin 216 000 työntekijää. Tavoitteeseen vastattiin tutkielmassa kolmen tutkimus- kysymyksen avulla 1) Millaista sosiaalista tukea työntekijät kertovat hakeneensa ja saaneensa esihenkilöltään hyvin- vointialueiden organisaatiomuutoksessa? 2) Millaista sosiaalista tukea työntekijät olisivat toivoneet esihenkilöltään hyvinvointialueiden organisaatiomuutoksessa? 3) Millainen merkitys supportiivisella viestinnällä tai sen puutteella on työntekijöille hyvinvointialueiden organisaatiomuutoksessa? Tutkimuskohteena oli hyvinvointialueilla työskentelevät sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen työntekijät. Tutkielmaa varten haastateltiin 12 henkilöä, jotka työskentelevät kolmella eri hyvinvointialueella. Haastateltavat olivat sellaisia työntekijöitä, joilla ei ollut esihenkilöasemaa organisaatiossaan. Tutkielma toteutettiin empiirisenä tutkimuksena laadullista tutkimusmenetelmää hyödyntäen. Tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Aineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin avulla, jossa hyödynnettiin teoriaohjaavaa analyysitapaa.