Tutkalla mitatun lähtönopeuden validiteetti pään yli eteen -kuntopallonheittotestissä - Rannikko, Liisa (2023)
Heiton lähtönopeus on tärkeä suorituskykymuuttuja yliolanheittolajeissa. Suurnopeuskameroilla toteutettu liikeanalyysi on tarkin menetelmä mittaamaan lähtönopeutta, mutta harjoittelu- ja kilpailuolosuhteissa käytetään käytännöllisyyden vuoksi useimmiten tutkalaitetta. Mittalaitteen validiteettia voidaan arvioida tarkastelemalla mittalaitteen tulosten korrelaatiota ilmiötä parhaiten kuvaavan mittalaitteen eli kriteeristandardin kanssa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää tutkalaitteen mittaaman lähtönopeuden validiteettia pään yli eteen -kuntopallonheittotestissä, kun kriteeristandardina oli markkeriton 3D-liikeanalyysi.