"Laulu kertoo mun elämästä" : elämänkaarimusiikki tietoisuuden lisäämisen välineenä kotimaan adoptoidun identiteetin rakentumisessa - Elovaara, Sanna (2023)
Tutkimuksellani on monia merkittäviä konteksteja; musiikin merkitys identiteetin rakentajana, adoptoidun identiteetin rakentumisen erityisyys sekä musiikin kuuntelu itsehoidollisena välineenä. Adoptioaiheet ovat olleet melko vaiettu aihe yhteiskunnassa. Adoptoitu omaa kahdet juuret; biologisen suvun, sekä adoptioperheen juuristot. Musiikki voi auttaa rakentamaan identiteettiä ja tarjota syviä oivallusten hetkiä, jolloin koko elämän suunta saattaa muuttua. Itselle merkityksellinen musiikki toimii heijastuspintana omille elämänkokemuksille. Tutkimukseni aihepiiri on uniikki. Autoetnografia on omaelämäkerrallinen tutkimustapa, jossa tutkija tutkii oman elämänsä ilmiötä, jolloin hän on havaintoineen tutkimuskohteena olevan ilmiön informantti. Otin tämän haasteen vastaan, koska oman adoptiotaustani vuoksi koin, että minun on mahdollista käsitellä tätä hyvin sensitiivistä aihetta omien kokemusteni kautta. Tutkimuksen tavoitteena on tietoisuuden lisääminen adoptoidun identiteetin erityisyyttä kohtaan, sekä oma ammatillinen kasvu. Tahdon oman kokemukseni esiin tuomalla olla vertaistukena toisille adoptoiduille; lukijan on mahdollista reflektoida kokemuksiani omaan elämäänsä.