Ysärinä Skattalla : muistoja nuoruudesta - Majander, Petra (2023)
Etnologian alalle sijoittuvan laadullisen tutkielmani Ysärinä Skattalla – muistoja nuoruudesta tavoitteena on kerätä yhteen Katajanokan nuorten kokemuksia elämästään vuosina 1990–1995. Tutkielmassa reflektoidaan nykyaikaa ja -paikkaa muistitiedon näkökulmasta. Katajanokan alue kasvoi 1980-luvulla, jolloin alueelle muutti runsaasti lapsiperheitä. Näistä lapsista syntyi 1990-luvulla Katajanokalle yhteisö, jonka muistitietoa ajasta ja paikasta tämä tutkimus hyödyntää analyysissa. Tutkimus on autoetnografinen, sillä se kuvaa myös omaa nuoruuttani. Tutkimusmenetelminä olen käyttänyt Katajanokalla toukokuussa 2023 toteuttamiani aistikävelyitä ja aistietnografiaa. Aistikävelyillä toteutettuja haastatteluita tein seitsemän, ja niiden lisäksi toteutin kolme taustoittavaa haastattelua. Tutkielman aineistona ja taustamateriaalina olen hyödyntänyt lisäksi nuoruuden päiväkirjojani sekä valokuviani. Tutkielman tausta-aineistona on käytetty 1990-luvun nuorisotutkimusta, lama-ajan tutkimusta sekä Helsingin kaupungin päätöksenteko- ja tutkimusdokumentteja. Tutkielma kokoaa yhteen ainutlaatuisen etnografisen muistitietoaineiston, joka kerää aikuisena muistetut ja tulkitut nuoruusajan kokemukset yhteen, Katajanokan nuorten aikaan ja paikkaan kytkeytyviksi muistoiksi ja tarinoiksi. Tutkielma piirtää kuvan 1990-luvun helsinkiläisestä nuoruudesta ja tarkentaa ymmärrystä aikaan ja paikkaan vaikuttaneista olosuhteista, kulttuurista ja tavoista, ajan hengestä. Nuorten elämään kuuluivat päihteet, graffitit ja auktoriteettien kyseenalaistaminen. Nuoruuden kokemukset ovat olleet vahvasti kiinni yhteisössä, sen kulttuurissa ja ympäristössä. Tutkielman keskeiseen asemaan nousee Katajanokan alue ja sen nopea muutos ja kaupunkikehitys 1990- luvulla. Tutkielmassa alueen rooli ja merkitys nuorten silloisessa elämässä saa aikuisuudesta käsin tulkittuna uusia ja laajempia merkityksiä. Skattan nuoret ovat olleet paitsi aikaansa, myös vahvasti paikkaansa sidottuja ja sitoutuminen skattalaiseen identiteettiin on vahvaa edelleen myös aikuisiällä.