The cyber world of broken hearts : ghosting and breadcrumbing - Helin, Mereta (2023)
Verkkodeittailun maailmassa yksilöt käyvät läpi laajan tunneskaalan, aina uusien yhteyksien luomisen innostuksesta syvään epätoivoon, joka johtuu ilmiöistä, kuten “Haamuilusta” ja “Murustelusta”. Vaikka nämä käyttäytymismallit ovat yleisiä digitaalisessa deittailussa, ne ovat saaneet rajoitetusti tutkimushuomiota, erityisesti niiden tunnevaikutusten ja hylkäämiskokemusten osalta. Tämä tutkimus pyrkii korjaamaan tätä tutkimusaukkoa tarkastelemalla Haamuilun ja Murustelun aiheuttamia tunnejälkiseurauksia ja selvittämällä uhrien persoonallisuuspiirteiden vaikutusta näiden ilmiöiden ymmärtämiseen. Tutkimus toteutettiin 32 osallistujan kyselytutkimuksena, jotta voitaisiin kerätä tietoa heidän kohtaamistaan Haamuilu- ja Murustelu-tilanteista. Lisäksi tutkimus selvitti, miten uhrien persoonallisuuspiirteet vaikuttavat näihin kokemuksiin. Tulokset tarjoavat yleiskuvan näiden verkkodeittailukäyttäytymisten ymmärtämisestä, niiden tunnevaikutuksista ja persoonallisuuspiirteiden vaikutuksesta näihin käyttäytymiskokemuksiin merkittävästi. Haamuilu ja Murustelu ovat yleisiä, mutta Murustelun ja persoonallisuuspiirteiden välillä ei ollut selkeää yhteyttä. Haamuilun ja extroversion välillä huomattiin negatiivinen korrelaatio, joka viittaa mahdollisesti parempaan vastustukseen tai lievempään tunnevaikutukseen extroverteilla yksilöillä. Lisäksi niin Haamuilun kuin Murustelun tunnevaikutukset ovat merkittäviä, koska yksilöt kokevat usein laajan valikoiman tunnereaktioita, mukaan lukien kipua, järkytystä ja hämmennystä, korostaen tämän ilmiön psykologista syvyyttä. Tämä tutkimus herättää pohdintaa verkkodeittailuympäristöistä ja käyttäjäkokemuksista ja kannustaa aloitteisiin käyttäjäkoulutuksen, psykologisen tuen ja alustainterventioiden suhteen näiden ilmiöiden vaikutusten ohjaamiseksi ja lieventämiseksi.