Koon ja strategian merkitys pankkien kannattavuuteen negatiivisten korkojen aikana - Sysmäläinen, Aaro (2023)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa perehdytään negatiivisten korkojen aiheuttamiin vaikutuksiin pankkisektorin kannattavuuteen EU-alueella ja toisaalta siihen, kuinka pankkien koko ja strategia on vaikuttanut tähän. Aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa negatiivisten korkojen vaikutusta on tutkittu hyvin laajasti, ja niissä on myös saavutettu toisistaan jonkin verran eriäviä tuloksia. Tämän työn empiirisessä osiossa toteutetaan yksinkertainen paneeliregressio laajalle 619 EU-alueen pankkia kattavalle Thomson Reuters Datastreamista saadulle paneeliaineistolle. Analyysi toteutetaan kahdessa osiossa, jossa ensimmäisessä tarkastellaan koko ainestoa ja toisessa aineisto jaetaan pankkien kokoa sekä strategiaa mittaavien muuttujien mukaisesti. Aineisto on jaettu pankkien talletusasteen, konttorien lukumäärän sekä pankkien koon mukaisesti.