Nivelvaiheen koulutuksen ohjauksen merkitys erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan urasuunnittelussa - Kojonen, Riikka (2023)
Nivelvaiheen koulutus on siirtymävaihe kahden eri koulutusasteen välillä, jossa tehdään valintoja jatko-opintojen suhteen. Tutkimuksessa käsitellään toisella asteella, erityisesti nivelvaiheen koulutuksessa saatua ohjausta sekä tukitarpeiden kasvua. Oppivelvollisuuden laajentuminen ja oppimisvaikeuksien yleistyminen ovat lisänneet sellaisten opiskelijoiden määrää, joilla on tukitarpeita. Tutkimuksessa tarkastellaan nivelvaiheen koulutuksen ohjauksen merkitystä tukea tarvitsevien nuorten ammatinvalinnassa ja urasuunnittelussa. Lisäksi käsitellään ohjauksen ja tuen roolia sekä opiskelijoiden tarvetta saada henkilökohtaista ohjausta. Tutkimuksessa käytettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää, joka perustui yksilöhaastatteluihin. Haastatteluissa käytettiin apuna puolistrukturoituja kysymyksiä. Aineiston analyysi perustui fenomenografiseen lähestymistapaan. Teemoiksi nousivat koulukokeilut ja ohjauskeskustelut urasuunnittelussa sekä tukitoimet ja niiden saatavuus. Haastatteluun valikoitui kuusi toisen asteen opiskelijaa, jotka olivat käyneet nivelvaiheen koulutuksen ja saaneet tukea opintoihinsa, niin peruskoulussa kuin nivelvaiheen koulutuksessa. Tulosten perusteella nivelvaiheen koulutuksen koulukokeilut ja monialainen ohjaus auttoivat nuoria ammatinvalinnassa. Yksilölliset keskustelut vastuuopettajien kanssa koettiin erityisen hyödyllisiksi. Lisäksi ryhmäytyminen ja luokassa vallitseva luottamuksellinen ilmapiiri edistivät kouluun kiinnittymistä. Tulokset ovat hyvin yksilöllisiä, mutta ne viittaavat nivelvaiheen koulutuksen tärkeyteen ja tarpeeseen tarjota intensiivistä ja henkilökohtaista ohjausta erityistä tukea tarvitseville nuorille. Voidaan myös todeta, että pitkäjänteinen, tuettu ohjaus auttoi nuoria kiinnittymään kouluun ja toimi syrjäytymisen ehkäisynä.